nieuws

OV-Terminal Breda Beste Gebouw van het Jaar 2017

Architectuur

Het nieuwe station van Breda, een ontwerp van Koen Van Velsen architecten, is door een jury onder leiding van Hans Wijers uitgeroepen tot het Beste Gebouw van het Jaar 2017. Neutelings Riedijk won de publieksprijs met het Stadhuiskwartier in Deventer. De prijsuitreiking vond vanmiddag in Utrecht plaats. In deze jaarlijks door de BNA georganiseerde prijsvraag staat de meerwaarde van de architect voor opdrachtgever en samenleving centraal.

OV-Terminal Breda Beste Gebouw van het Jaar 2017

Volgens de jury is de OV-Terminal ‘veel meer dan een station’. Van zowel de toevoeging van woningen aan dit stationsgebied, als de vensters die uitkijken op de perrons en de spectaculaire parkeergarage op het dak toonde de jury zich zeer onder de indruk. Meest te spreken is ze over de manier waarop de architect het station heeft aangesloten op de stad Breda.

OV Terminal Breda

Tegelijkertijd werden de winnaars bekend gemaakt in de vier categorieën die in deze prijsvraag worden gehanteerd. Zo wint Space Encounters de categorieprijs ‘Stimulerende Omgeving’ met het project Joolz HQ te Amsterdam, vanwege de ‘werkelijke stimulerende werkomgeving’ die ze blijkt te zijn.

Joolz categoriewinnaar Beste Gebouw 2017

Stadhuiskwartier Deventer

Winnaar in de categorie ‘Identiteit & Icoonwaarde’ is het Nieuwe Stadhuiskwartier te Deventer door Neutelings Riedijk Architecten. Dit stadhuis dat het nipt moest afleggen tegen de OV-Terminal als overall winnaar, is volgens de jury daadwerkelijk ‘een huis van de stedelijke gemeenschap’ geworden.

Stadhuiskwartier Deventer

De Zwarte Hond was met het project Agaathhof als enige genomineerd in de categorie “Particuliere Woonbeleving’ en daarmee automatisch de winnaar. De jury roemt het project als ‘een voorbeeldige stedebouwkundige invulling die klopt van straat tot huis.’

De Smaragd categoriewinnaar Gebouw van het Jaar 2017

De Smaragd door M3H Architecten

De Smaragd

In de categorie ‘Leefbaarheid en Sociale Cohesie’ tenslotte gaat M3H met de eer strijken. Het bouwblok De Smaragd te Amsterdam is in de omgang met stedebouw, architectuur, typologie, materiaal en ornament ‘een buitengewoon gebalanceerd project’, aldus de jury.

Jury

De jury van Beste Gebouw van het Jaar 2017 bestaat uit Hans Wijers, Harry Abels, Anne van der Zwaag, Ellen v.d. Wal, Edwin Oostmeijer en Tim v.d. Grinten.

Gerelateerde artikelen

Museum Voorlinden genomineerd als beste gebouw van het jaar 2017

Nominaties Beste Gebouw van het Jaar 2017 bekend
Voor de titel Beste Gebouw van het Jaar 2017 zijn door de jury negen gebouwen geselecteerd over vier categorieën. De jurywinnaar, publiekswinnaar, categoriewinnaars en eervolle vermeldingen worden op 19 mei bekendgemaakt in ASR Utrecht. Vanaf vandaag kan ook voor de Publieksprijs worden gestemd. Met de verkiezing wil de BNA de meerwaarde van architectuur voor opdrachtgevers en samenleving laten zien aan zowel professionals als het grote publiek. Lees verder…

OV Terminal Breda

OV Terminal Breda
Wanden en vloeren van natuursteen, grote lichthoven van glas en zuilen die omkleed zijn met bewerkt metaal. De detaillering van het nieuwe NS station in Breda kan wedijveren met de sierlijke stations uit de ondergrondse van Moskou. Lees verder…

Joolz HQ BNA GvhJ2017

Nominatie ARC16 Interieur Award: Joolz HQ – Space Encounters
In juni 2015 won Space Encounters de pitch om het nieuwe hoofkantoor van Joolz te ontwerpen in een voormalige machinefabriek in een opkomende buurt in Amsterdam Noord. De fabrikant en ontwerper van ergonomische kinderwagens valt op door een sterke ideologische agenda op het gebied van verantwoord ondernemen. Sleutelwoord van het nieuwe ontwerp is daarom positive design, hun kernwaarde. Lees verder….

 

Stadhuiskwartier Deventer

Nominatie ARC16 Architectuur Award: Stadhuiskwartier Deventer – Neutelings Riedijk
Het Stadhuiskwartier in Deventer verenigt het oude historische stadhuis met een nieuw stadskantoor. Het ontwerp sluit aan bij de typische Deventer stedenbouwkundige structuur van met elkaar verbonden tuinen en binnenpleinen. Het project omvat in totaal 24.000 m2 waarvan 19.500 m2 nieuwbouw en 4.500 m2 renovatie, restauratie en verduurzaming van rijksmonumenten. De nieuwbouw bestaat uit een voorgebouw en een teruggelegen hoofdgebouw. Lees verder…

Smaragd Nom BNA GvhJ 2017

ARC16: de Smaragd – M3H
Aan de Insulindeweg naast het Muiderpoortstation in Amsterdam vernieuwt M3H een belangrijk deel van een bestaand bouwblok. De locatie ligt precies op de grens van de 19e eeuwse ring en de bebouwingsgordel ’20-’40.
Lees verder….

 

Reageer op dit artikel