nieuws

House of Delft als ode aan de pioniers van de stad

Architectuur

De innovaties en hun ontdekkers van Delft vormen het uitgangspunt voor House of Delft. Een project waarin de pioniers van Delft worden geëerd. Vanwege hun buitengewone prestaties op het gebied van ambacht, wetenschap, kunst, techniek en hightech innovatie. House of Delft komt op de kop van de Spoorzone, naast station Delft Centraal op een steenworp afstand van de historische binnenstad.

House of Delft als ode aan de pioniers van de stad

House of Delft is een ontwerp van oud-rijksbouwmeester Frits van Dongen en zijn partner Patrick Koschuch. Het is een moderne vertaling van de oorspronkelijke woon- en geboortehuizen van belangrijke Delftse pioniers. Aan de kop van het project komen drie Delftse huizen van 20 meter hoog. Aan de kant van het stadscentrum komen zeven hoge glazen ateliers. De gevelprofielen en de inverse huizen vertellen de verhalen over de rol die de pioniers van Delft in de geschiedenis hebben gespeeld. In deze ateliers wordt volop gewerkt en geëxperimenteerd. Het zijn de open innovatie ateliers van de stad.

House of Delft door Frits van Dongen

Gevels
De drie hoge gevels aan de kop van het complex verwijzen naar huizen die verbonden zijn met de Delftse geschiedenis: het Oost-Indisch Huis als verwijzing naar pionier Jan Joost van Lodesteyn, het geboortehuis van Hugo de Groot en het woonhuis van de maritieme held Piet Hein. De zeven glazen gevels aan de centrumkant vormen een drieluik. Met links de gevelprofielen van de medische pioniers: het woonhuis van Antoni van Leeuwenhoek en het Anatomisch Theater waar onder andere Reinier de Graaf zijn experimenten deed. In het midden drie gevelprofielen die verwijzen naar ambacht en kunstnijverheid: De Vergulde Bijbel (een verwijzing naar het eerste gedrukte Nederlandstalige boek), het huis op het schilderij ‘Het Straatje van Vermeer’ en de eerste winkel van de Porceleyne Fles op de Markt. En rechts de gevelprofielen van de grondleggers van Nederland en Delft: het voormalige Sint Agathaklooster waar de Prins van Oranje heeft gewoond en het Klooster Koningsveld dat jonkvrouw Ricardis, de stichter van Delft, heeft laten bouwen in 1271.

House of Delft

Ateliers
Het project krijgt een breed aanbod. Met de Ateliers met publiek programma, met daaraan gerelateerde werkruimtes met innovatieve bedrijven, met startups, met alternatieve en creatieve( of innovatieve) horeca , met een prachtig auditorium en natuurlijk huisvesting in short stay, in huur en koop appartementen voor bijvoorbeeld kenniswerkers en gasthoogleraren in een grote diversiteit van maisonnettes, lofts, penthouses en appartementen met community-faciliteiten en ook voor mensen die dicht bij het centrum en haar voorzieningen willen wonen. Alles uitgevoerd met duurzame materialen en een parkeergarage die ruimte biedt aan ca. 45 auto’s, inclusief een aantal elektrische deelauto’s. House of Delft wordt dan ook letterlijk de ‘huiskamer’ van de stad, zowel voor inwoners van Delft als voor de bezoekers die vanuit deze locatie de stad kunnen ontdekken.

Het is de ambitie van House of Delft dat de unieke ateliers straks een inkijk geven in alles waar Delft groot in is. Denk aan Delfts Blauw, Delfts design, Delftse innovaties of multifunctionele ruimtes waar innovatieve instellingen en commerciële bedrijven hun talent en vakmanschap kunnen etaleren, kennis kunnen delen en waar congressen en lezingen worden georganiseerd. De definitieve invulling wordt in de eerste helft van 2017 bepaald.

House of Delft

Nieuwe pioniers
Voor de invulling worden nieuwe pioniers uitgenodigd om met ideeën en voorstellen te komen, om zo bij te dragen aan het concept. Op deze manier willen de ontwerpers er voor zorgen dat House of Delft, waarvan in 2020 de deuren opengaan, een bruisende entree wordt van een unieke stad.

House of Delft

Reageer op dit artikel