nieuws

Stedelijk betrekt OMA bij herinrichting

Architectuur

Het Stedelijk Museum in Amsterdam is met Rem Koolhaas en zijn bureau OMA aan het werk aan een herinrichting. De opdracht gaat nadrukkelijk niet om een verbouwing, maar om een nieuwe inrichting van het gebouw. De vaste collectie verplaatst van de oudbouw naar de aanbouw die begin 2012 werd opgeleverd naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects. ‘Mels Crouwel is kind aan huis en blijft nauw betrokken bij de herinrichting’, meldt het Stedelijk.

Na vijf jaar ervaring met het nieuwe gebouw is het museum op zoek naar een frisse presentatie. Bezoekers kunnen de collectie en tijdelijke tentoonstellingen niet altijd gemakkelijk vinden. De vaste collectie wijkt momenteel vaak voor tijdelijke tentoonstellingen. In de nieuwe opzet wordt de volledige vaste collectie verplaatst naar ‘de kuip’ en de kelders van de aanbouw.

Vanwege de ervaring met tentoonstellingsontwerpen is OMA gevraagd voor het project. In de presentatie zal het onderscheid tussen kunst en design verdwijnen. De ontwikkeling van de moderniteit wordt zo geïntegreerd weergegeven op een permanente plek. Koolhaas en zijn bureau zijn aangetrokken voor deze nieuwe presentatie van de vaste collectie. Hiervoor wordt onder andere een serie displays ontworpen.

In het oude pand zal de begane grond plek maken voor kleine tijdelijke themapresentaties. Grote exposities zullen plaats krijgen op de volledige eerste verdieping. Het Stedelijk heeft van Benthem Crouwel Architects een zeer flexibel gebouw gekregen, en wil dit dus ook flexibel gebruiken. Het is geen geheim dat Beatrix Ruf de huidige indeling niet  In mei 2017 zal de herinrichting zijn afgerond.

Reageer op dit artikel