nieuws

Roosegaarde presenteert Icoon Afsluitdijk

Architectuur

Afgelopen weekend presenteerde Daan Roosegaarde de ontwerpen die de Afsluitdijk opnieuw in het licht zetten. Met een team van technici, ontwerpers en ontwikkelaars werkt hij aan een reeks ontwerpen die het tachtig jaar oude monument opnieuw benadrukken. Onder het project ‘Icoon Afsluitdijk’ vallen verschillende installaties die de komende tijd worden gerealiseerd. “Ons doel is niet om meer objecten toe te voegen, maar een subtiele tweede laag van licht en interactie te creëren.” meldt Roosegaarde.

Roosegaarde presenteert Icoon Afsluitdijk

Lichtpoort

Het verouderde beton van van zowel het Lorentz als het Stevinsluizencomplex wordt gerestaureerd. Op de zestig opgeknapte monumenten wordt een retro-reflecterende laag aangebracht. Zo lichten de monumenten op bij het passeren van auto’s en blijven ze donker wanneer er niemand is.

Windvogel

In samenwerking met de TU Delft worden energieopwekkende vliegers gerealiseerd. Aan dit idee van de overleden Wubbo Ockels voegde Roosegaarde lichtgevende lijnen toe. Het spel van dansende lijnen visualiseert dat energie overal om ons heen is.

Lichtlijn

Over de volledige lengte van de 32 kilometer lange Afsluitdijk zal een geleiderail het licht van koplampen reflecteren. “Deze strakke en bijna zen-achtige lijn van lichtreflectie, die de rechtheid en icoonstatus van de Afsluitdijk versterk, geeeft een gevoel van rust en veiligheid”, aldus de ontwerpstudio.

Glowing Nature

Bioluminescerende algen uit de natuur worden gekweekt om meer licht te geven en langer leven. Ze zijn puur natuur en een van de oudste micro-organismen die er zijn op planeet Aarde. De algen komen levend en interactief binnen in de historische kazemat uit 1932 aan de Frieslandzijde. Bezoekers kunnen een directe interactie aangaan; als de algen in beweging komen geven ze licht.

Petitie tegen licht

Een tijdje terug baarde Roosegaarde opzien door een petitie te ondertekenen voor het behoud van duisternis op de Afsluitdijk. In de Volkskrant meldde een woordvoerder van zijn Studio dat hij de duisternis respecteert. De lichtgevende vliegers zijn tijdelijk. Het licht uit de andere projecten is geen ‘nieuw licht’, maar reflectie.

Reageer op dit artikel