nieuws

Jonge ontwerpers gezocht voor summerschool

Architectuur

Voor een gratis herfst-summerschool zijn het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Netwerk ontwerp veilige omgeving op zoek naar 24 jongprofessionals en studenten. Het betreft een ingewikkelde ontwerpwedstrijd die gaat over zelfredzaamheid in de puurste vorm. De summerschool vindt plaats van 17-19 oktober in Enschede.

Jonge ontwerpers gezocht voor summerschool

 

De uitschrijvers zijn onder andere op zoek naar planologen, ontwerpers en stedebouwers. Bovendien is er een mooie prijs beschikbaar.

Klik hier om je aan te melden 

Context van de opdracht  

“Het eerste kwartier na een ramp is vaak letterlijk ‘killing’ voor de omwonenden van een bron. In dat kwartier bepalen de omwonenden of ze moeten rennen of schuilen en zijn tegelijkertijd de hulpdiensten nog onderweg. Omwonenden zijn dus op zichzelf aangewezen. Tegelijkertijd is de impact van een ramp vaak het grootst in het zogenaamde gouden uur. Dan vallen de meeste slachtoffers.”

“Wat kunnen omwonenden zelf doen om de impact van dit gouden uurtje te verkleinen? En hoe kunnen we dat van bovenaf sturen? Kunnen we een wijk zo inrichten dat omwonenden bijna vanzelf het goede doen? Voor zichzelf en hun buren. Kun je de impact van een ramp verkleinen door te bouwen aan sociale structuren? Wat is de rol van communicatiemiddelen? Zijn rampenoefeningen de oplossing? Of moet iedereen rondom een chemische fabriek een eigen schuilkelder bouwen? Bovendien, wat zijn kwetsbare groepen en wat niet? Hoe zit het bijvoorbeeld met hotelgasten, airbnb’ers of vluchtelingen in een wijk? Kortom, we onderzoeken de hoe omwonenden zelf kunnen bijdragen aan hun veiligheid.” 

Reageer op dit artikel