nieuws

Interview bouwmanager Museum Voorlinden

Architectuur

Gideon Goedhart was vanaf november 2012 tot juni 2016 in dienst bij museum Voorlinden. Als bouwmanager en directievoerder nam hij de uitvoering van Museum Voorlinden op zich. Tegenwoordig is hij werkzaam bij ABT.

Interview bouwmanager Museum Voorlinden

 

Interview met Gideon Goedhart, door Willem Wopereis 

Hoe is de uitwerking van het museum verlopen?

Vanaf november 2012 to juni 2016 ben ik als bouwmanager en directievoerder in dienst geweest bij het museum. Nadat Kraaijvanger tot het besteksniveau het ontwerp had uitgewerkt heb ik met twee collega’s, Joost Bonnema en Paul Theunissen, de uitvoering verzorgd. De standaard controlerondes van tekeningen door adviseurs zijn aangevuld met controles door ons waarbij de nadruk lag op het toezien op de samenhang met tekeningen van andere aannemers. Ook hebben we, naast het algehele toezicht, een belangrijke rol gespeeld voor wat betreft het esthetisch toezicht.

Waarom is gekozen voor het werken met nevenaannemers?

De ambitie van het museum was zeer hoog. Het werk uitbesteden aan één of een paar aannemers sloot daar niet bij aan. Voor elk esthetisch belangrijk onderdeel is een goede partij gezocht waarmee we zonder tussenkomst van een hoofdaannemer konden overleggen. Er zijn zo’n twintig aannemers betrokken om de kwaliteit van alle onderdelen in eigen hand te houden. Het coördineren hiervan kost veel tijd en aandacht, maar heeft absoluut haar vruchten afgeworpen!

  

Hoe sluit de uitvoering aan op het concept?

Het gebouw is dienend aan de kunst, bezoekers moeten niet voor het museum zelf komen maar voor de kunst. Voorzieningen leiden af, daarom is alles weggewerkt. In samenwerking met leveranciers hebben we hiervoor speciaal producten ontwikkeld. Kaartlezers, branddetectoren, WiFi punten,  niets is zichtbaar. De vluchtwegbordjes liggen in de wand verborgen en lichten alleen groen op in geval van nood. Voor het interieurontwerp hebben we samengewerkt met Studio Milani. Zij hebben onder andere de natuursteen buitengevel en de bibliotheek ontworpen.

Hoe zijn de onderdelen uitbesteed?

Deels is het plan volgens een traditioneel bestek uitgevoerd. Andere delen zijn als concept in de markt gezet. De uitwerking van het dak is hier een voorbeeld van. Er zat een spanning tussen de hoeveelheid daglicht die we als museum wenste, en de harde eisen voor kunst (maximaal 300 lux op de wanden). Kraaijvangers concept van schuin afgesneden buisjes is door ARUP geoptimaliseerd. Zij hebben met computerstudies en 3D-geprinte 1op10 mockups de lichtberekeningen verzorgd. Vervolgens zijn we met VDL Industrial Modules in zee gegaan voor de ontwikkeling en productie.

  

En na drie en een half jaar Voorlinden, nu ABT?

Ja, ik ken ABT als een ingenieursbureau dat niet alleen werkt aan bijzondere en complexe projecten maar ook als bureau dat het in haar genen heeft te zoeken naar nieuwe niet-standaard oplossingen. Iets dat voor mij nauw aansluit bij het werk van de afgelopen jaren bij Museum Voorlinden! 

 VDL Industrial Modules verzorgde de ontwikkeling, engineering, productie en montage van de dakpanelen. Bekijk hieronder het productieproces.

 

Reageer op dit artikel