nieuws

Amsterdam Oersoep geeft herontwikkeling Beurspassage vorm

Architectuur

Afgelopen dinsdag heeft een glasrobot de enorme spiegels van het kunstwerk Amsterdam Oersoep geplaats. Dit gesamtkunstwerk van Arno Coenen, Iris Roskam en Hans van Benthem brengt een ode aan de Amsterdamse grachten. Tegelijkertijd vormt het de kroon op de omvangrijke herontwikkeling van de panden Damrak 70, 80 en Nieuwendijk 196.

Amsterdam Oersoep geeft herontwikkeling Beurspassage vorm

 

De Beurspassage vormt de verbinding tussen het Damrak en de Nieuwendijk in Amsterdam. De passage is populair, maar de panden eromheen waren flink verouderd. De afgelopen jaren zijn deze getransformeerd tot moderne winkels met een statige uitstraling.

Gelegenheidssamenwerking
Het kunstwerk Amsterdam Oersoep gaat de kroon vormen op deze grootschalige transformatie. Voor deze gelegenheid zochten kunstenaarsduo ArnoIris en Hans van Bentem de samenwerking met elkaar op. Met het werk refereren zij niet alleen naar de Amsterdamse grachten, maar ook naar de magische krachten van water en het ontstaan van het universum.

 

Afgelopen dinsdag heeft een glasrobot de enorme spiegels van het kunstwerk geplaatst in de Beurspassage. Hiervoor lieten de kunstenaars zich inspireren door de architectuur van de panden die aan de passage grenzen. Geheel in de stijl van de art deco en jugendstil ontwierpen zij wandspiegels die gedecoreerd zijn met bladgoud. Daarmee leggen zij de link met de reclamespiegels uit die tijd.

De opening van de Beurspassage vindt eind dit jaar plaats.

 

 

Reageer op dit artikel