nieuws

UNStudio en Kuiper Compagnons tussen selectie Chinees Eco-Island

Architectuur

Tien architectenbureaus zijn door de Hainan Airlines Group uitgenodigd voor de invulling van het South Sea Pearl Eco/Island. Tussen de 10 geselecteerden bureaus bevinden zich ook UNStudio en Kuiper Compagnons.

UNStudio en Kuiper Compagnons tussen selectie Chinees Eco-Island

Het kunstmatig aangelegde South Sea Pearl Eco-Island van 250 hectare komt in de Haikou Bay van het eiland Hainan. Het Eco-Island krijgt huisvesting, hotels, toeristische attracties en een haven met een capaciteit voor twee grote cruiseschepen.

De organisatie achter de prijsvraag, China Building Center selecteerde Vicente Guallart, voormalig directeur/architect van het gelijknamige bureau in Barcelona voor de strategische visie van het eiland. Hierin komen de ecologische principes, de bijbehorende technologieën en ontwerpen terug waarmee het eiland een nieuw landmark voor de stedelijke ontwikkeling van China wordt. 

De tien geselecteerde bureaus zijn:

– Foster + Partner uit het Verenigd Koninkrijk
– Morphosis Architects, USA
– Office of Architecture in Barcelona Carlos Ferrater Partnership, Spanje
– Diller Scofidio + Renfro (USA)
– Iroje Architects & Planners (Zuid Korea)
– UNStudio (Nederland)
– Kuiper Compagnons (Nederland)
– The Jerde Partnership (USA)
– CCDI (China)
– Boston International Design Group (China)

De aanleg is gepland begin 2017. Na tien jaar moet het klaar zijn. Hainan is een eiland in Zuid China met een bevolking van 9 miljoen. In 1988 is het uitgeroepen tot een onafhankelijke provincie van China om zo een toeristeneiland te worden. 

De winnaar wordt eind augustus bekend gemaakt.

 

Reageer op dit artikel