nieuws

Renovatie Oostlijn Amsterdam door Group A zichtbaar

Architectuur

Afgelopen woensdag is het eerste deel van het gerenoveerde metrostation Holendrecht in Amsterdam geopend. Het station maakt onderdeel uit van de Oostlijn die in de jaren zeventig is aangelegd. Na 35 jaar geeft Group A de stations nu een moderne en lichte uitstraling.

Renovatie Oostlijn Amsterdam door Group A zichtbaar

 

De stations van de Oostlijn kenmerken zich door de Brutalistische architectuur van Ben Spängberg en Sier van Rhijn. In de loop van de jaren zijn deze telkens aangepast, wat heeft geleid tot een rommelig beeld van de Oostlijn. Een grootschalige renovatie, naar een ontwerp van Group A, moet daarom de oorspronkelijke architectuur weer in ere herstellen. Daarnaast zorgt de verbouwing voor een heldere indeling, die de reizigers een prettig gevoel geeft en op een eenvoudige manier wegwijs maakt. De renovatie betreft vijf ondergrondse en elf bovengrondse station.

 Metrostation Stuartweg Oostlijn

Metrostation Stuartweg

Metrostation Holendrecht
Het eerste resultaat van de renovatie is vanaf nu te bewonderen bij metrostation Holendrecht. Doordeweeks maken er 16.500 reizigers gebruik van dit station dat naast het AMC is gelegen. Sinds afgelopen woensdag is de noordelijke entree van het station weer geopend. Door de transparante uitstraling van de ingang, toont deze een stuk ruimtelijker dan voorheen. 

Group A heeft het kenmerkende beton van het metrostation in ere hersteld, waardoor de Brutalistische architectuur weer zichtbaar is. De vernieuwde wanden, vloeren en lift hebben een eigentijdse uitstraling die juist contrasteert met deze architectuur uit de jaren zeventig. Dit geeft het station een moderne uitstraling, waardoor het weer jaren meekan.

Met de opening van de noordelijke ingang start eveneens de renovatie van de ingang aan de kant van het AMC. Deze werkzaamheden zullen tot eind oktober duren. Vanaf dan kunnen bezoekers optimaal gebruik maken van het vernieuwde metrostation Holendrecht.

Lees ook:
Group A over stationsrenovatie Metro Oostlijn Amsterdam  


Metrostation Weesperplein 

Reageer op dit artikel