nieuws

Oplevering Catharinabrug Leiden

Architectuur

Eind augustus wordt in het centrum van Leiden de nieuwe Catharinabrug geopend. Het ontwerp van DP6 is 36 meter lang, 6 meter breed en slechts 27,5 centimeter dik. Hiermee is de fiets- en voetgangersbrug de langste en slankste betonnen brug in Nederland.

Oplevering Catharinabrug Leiden

De afmetingen van de brug zijn mede mogelijk door het gebruik van ultra-hogesterktebeton (UHSB), een nieuwe betonsoort die steeds vaker wordt toegepast omdat er slanker mee is te construeren, ondanks de hogere kosten van het materiaal. Het beton is door de extreem hoge dichtheid extra goed bestand tegen vocht, vuil en zouten en heeft hierdoor een langere levensduur en kent weinig onderhoud.  Bijkomend voordeel, er is minder beton nodig.

Gebr Schouls Brugdek Catharinabrug Leiden

Gebr Schouls Brugdek Catharinabrug Leiden

Voor de brug in Leiden is voor dit materiaal gekozen omdat het zich leent voor plekken waar weinig ruimte is maar toch een robuust ontwerp nodig is. In het geval van de Catharinabrug levert dat een grotere doorvaarhoogte op voor plezierboten en een comfortabele helling voor voetgangers en fietsers. 

Reageer op dit artikel