nieuws

Agendatip: Studio Roosegaarde onthult Icoon Afsluitdijk

Architectuur

In de nachten van 2 en 3 september toont Daan Roosegaarde samen met zijn team de eerste werken van het project Icoon Afsluitdijk. Daarmee krijgt de dijk een nieuwe laag, die de cultuurhistorische waarde benadrukt. Tegelijkertijd creëert het project een nieuwe verbinding tussen licht en duisternis.

Agendatip: Studio Roosegaarde onthult Icoon Afsluitdijk

 

Om Nederland ook in de toekomst te beschermen tegen de kracht van het water is Rijkswaterstaat bezig met het versterken van de Afsluitdijk. Dit biedt de mogelijkheid om tegelijkertijd nieuwe projecten een plaats te bieden. Zo gaat de dijk meer ruimte bieden voor recreatie, natuur en duurzame energie.

Icoon Afsluitdijk
Deze gelegenheid is door het Rijk en de regio aangegrepen om de iconische waarde van de dijk te benadrukken. In samenwerking met Studio Roosegaarde zijn zij daarom bezig met de realisatie van het project Icoon Afsluitdijk. In de nachten van 2 en 3 september toont Daan Roosegaarde zijn tijdelijke werken van dit project, waaronder Waterlicht. Dit werk brengt de kracht en kwetsbaarheid van het leven met water in beeld.

Ook is er tijdens deze nachten een tijdelijke expositie te zien van Roosegaarde, inclusief een preview van ‘Windvogel’. ‘Windvogel’ is gebaseerd op het idee van wijlen Wubbo Ockels om energieopwekkende vliegers te realiseren. De vliegers worden geplaatst bij een gedeelte van de dijk, bij de kazematten. Naast de preview is er ook een inkijk naar de permanente ontwerpen die in de loop van 2017 worden gerealiseerd.

De werken zijn beide nachten van 23.00 tot 2.00 te bewonderen

 

Afsluitdijk Open
Naast de onthullingen van het werk van Studio Roosegaarde vindt tijdens het openingsweekend ook een eenmalig hardloopevenement plaats. Tijdens de Aflsuitdijk Open lopen duizenden hardlopers in de vroege ochtend de zonsopgang tegemoet. Daarmee wordt de dijk eenmalig teruggegeven aan de mens.

Wegens beperkte ruimte op de dijk is het noodzakelijk om vóóraf een gratis toegangsbewijs te reserveren.

Lees ook:
Werk aan Icoon Afsluitdijk start binnenkort 

Reageer op dit artikel