nieuws

Woning voor breaking up stellen

Architectuur

Studio OBA heeft samen met Omar Kbiri een concepthuis voor gescheiden stellen ontworpen, het ‘Prenuptial Housing’. Hiermee hopen zijn een oplossing te realiseren voor de een op de drie huwelijken die in ons land stranden. Met het concept zouden de ruim 35 duizend echtparen in Nederland die jaarlijks uit elkaar gaan nog steeds op civiele wijze kunnen samenwonen.

Woning voor breaking up stellen

Het ontwerp bestaat uit twee autonome units die één lijken te zijn. De twee losse onderdelen komen samen tot een moderne woning. De koolstofvezel- en houtelementen zorgen voor flexibiliteit en symboliseren de mogelijkheid om zich te kunnen aanpassen aan de omgeving.

In dit huis hoeven stellen zich niet meer op glad ijs te bevinden, maar kunnen zij samen op het water (over)leven. Op de vaak uitgesproken zin “Ik heb ruimte nodig” heeft het huis ook een oplossing: de units kunnen zich op een slimme manier ontkoppelen en alleen verder drijven op het water.

 

Omar Kbiri, conceptbedenker van ‘Prenuptial Housing’ en mede-oprichter van Maak: “Met het oplopende aantal scheidingen per jaar wordt ons idee voor ‘Prenuptial Housing’ – helaas – steeds relevanter. Ik vind het vooral mooi dat we er hiermee voor zorgen dat de thuisbasis stabiel blijft in alle hectiek rondom een scheiding – je hoeft namelijk niet ook nog eens te verhuizen.”

Vincent Ringoir, een van de ontwerpers van Studio OBA: “De uitdaging van dit project was het ontwerpen van een huis dat uit twee losse onderdelen bestaat, maar één geheel lijkt te zijn. Zoals we het bedacht hebben, beweegt de woning mee met de relatie: als het goed gaat vormt het één geheel en als de stellen uit elkaar drijven, drijft het huis letterlijk ook uit elkaar. En hoe mooi zou het zijn als bij het ontstaan van een nieuwe relatie twee onderdelen weer in elkaar kunnen schuiven om een nieuw geheel te vormen?”

Vanaf het eerste kwartaal van 2017 is het huis beschikbaar voor geïnteresseerden. Tot die tijd werkt het team verder aan het concept.

Reageer op dit artikel