nieuws

Verslag projectbezoek Stadskantoor Venlo – Kraaijvanger

Architectuur

Gisteren organiseerde de Architect een bezoek aan het nieuwe Stadskantoor Venlo. Het kersverse gebouw is ontworpen en ontwikkeld vanuit de Cradle to Cradle (C2C) gedachte. Met gezondheid als centraal thema is geprobeerd op zoveel mogelijk vlakken meerwaarde te creëren. Tijdens lezingen en een rondleiding spraken zowel de architect, opdrachtgever als producenten over hun rol in een circulair bouwproces.

Verslag projectbezoek Stadskantoor Venlo – Kraaijvanger

Wie vanuit het westen Venlo binnenrijdt zal het nieuwe stadskantoor niet missen. Een elf verdiepingen hoge groene gevel en een kas op het dak zijn de belichaming van de hoge duurzaamheidsambities die de gemeente stelde. Michel Weijers van het C2C ExpoLAB van gemeente Venlo was vanaf het begin af aan betrokken bij de ontwikkeling. Al in de initiatiefase richtte hij zich op een C2C ontwerp. Er werd geen schetsontwerp gevraagd, maar een visie op hoe een gebouw tot stand kan komen dat zoveel mogelijk cirkels sluit.

 
Michel Weijers  

Visie in plaats van ontwerp

Samen met Hans Goverde, partner architect bij Kraaijvanger, kwam hij net uit Duitsland. Door het project in Venlo zijn ze expert geworden in de C2C principes en trekken ze meer samen op. In de duopresentatie lichten ze toe hoe ze samen zijn opgetrokken in de ontwikkeling. Kraaijvanger won de selectie door te focussen op een visie in plaats van slikke renderings. Daarbij richtten ze zich op het sluiten van kringlopen, en benadrukten ze de rol van producenten in dit proces. “Je kunt dit alleen maar doen samen met degenen die het maken. Producenten zijn dus ook erg belangrijk, daar zijn we al vroeg mee gaan praten.”, aldus Goverde.

 
Entreehal  

Gezondheid als uitgangspunt

Weijers legt uit dat een volledig cradle to cradle gebouw maken nu nog niet mogelijk is, zeker niet op deze schaal. Er is daarom gefocust op zaken die het moeilijkst vervangbaar zijn of die je niet zomaar aanpast. Met gezondheid en met name luchtkwaliteit wisten ze bovendien extra investeringsbudget los te krijgen voor duurzame systemen. Er wordt getracht wetenschappelijk te bewijzen dat een gezonde lucht bijdraagt aan een reductie van het ziekteverzuim onder het personeel. De kosten van een gebouw vallen hierbij in het niet. Planten in de gevel dragen bij aan luchtzuivering, een zonneschoorsteen onttrekt lucht via een vide uit het gebouw. Deze vide is tevens ingezet als ruimtelijk verbindend element en nodigt uit tot het nemen van de trap.

Hans Goverde, architect 

Bestel hier het nieuwste nummer van de Architect met een uitgebreid dubbelinterview met de opdrachtgever en architect.

Houten plafondsysteem demontabel

Derako is een van de toeleveranciers die zich hebben ingezet om de ambities waar te maken. Zij ontwikkelden een houten plafondsysteem dat volledig demontabel is. De stalen frames, aluminium deuvels en accoya houten latten kunnen zo volledig gescheiden worden hergebruikt. “Het liefst worden we zo vroeg mogelijk betrokken in het ontwerp om samen een product te realiseren, dan is het geven en nemen met de architect.”, aldus Peter van Laar. De afmeting van de latten is bijvoorbeeld vaak een esthetische keuze, terwijl deze ook erg van invloed is op de efficiëntie en hoeveelheid resthout als gevolg hiervan.


Kas op het dak 

Mosa

Mark Jansen legt uit hoe Mosa zich als grote tegelfabrikant volledig op een circulair productieproces. Ze hanteren hierbij strengere normen dan die vanuit de EU worden opgelegd. De rode draad: pure grondstoffen, optimale recycling, gesloten waterkringloop, energiemanagement en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Nu worden bij grote projecten snijresten al apart ingezameld voor recycling. Tegels die zijn verlijmd of in cement gelegd kunnen alleen worden gedowncycled. Vandaar dat Mosa zich nu ook richt op nieuwe lijmen zodat tegels in de toekomst écht herbruikbaar zijn.


Groene gevel 

Tata steel

Ook bij in IJmuiden worden de processen tegenwoordig opnieuw ingericht, vertelt William Borgstein. Deze gaan op termijn de hoogovens vervangen. Van het staal dat uit de fabriek rolt is nu 60 tot 80 procent gerecycled. In theorie is bij hergebruik van staal een verlies van minder dan 1% mogelijk. Daarnaast ontwikkelen dochterbedrijven van Tata Steel actieve gevel- en daksystemen die energie opleveren.

Meer projectbezoeken

Wil je de volgende keer ook mee op projectbezoek? Klik dan hier voor de komende projectbezoeken en meld je gratis aan. 

Reageer op dit artikel