nieuws

Nieuwbouw energieneutraal zorghotel De Zwanenhof in Zenderen

Architectuur

Op het terrein van retraitehuis De Zwanenhof in Zenderen (Overijssel) wordt een energieneutraal zorghotel gerealiseerd. Het ronde gebouw krijgt twee verdiepingen en staat ‘met de voeten in het landschap’. IAA Architecten en NOHNIK architecture and landscapes zijn verantwoordelijk voor het ontwerp.

Nieuwbouw energieneutraal zorghotel De Zwanenhof in Zenderen

Het bestaande retraitehuis De Zwanenhof is gevestigd in een voormalig klooster. Dit klooster wordt momenteel gebruikt voor conferenties en trainingen. Om in de groeiende vraag naar mogelijkheden voor zowel fysieke als mentale revalidatie te kunnen voorzien, wordt bij het bestaande klooster een nieuw zorghotel met 60 kamers gerealiseerd. Het zorghotel is met name bedoeld voor mensen die herstellende zijn van een operatie, voor mantelzorg, mensen met een burn-out en topsporters die kunnen herstellen van een blessure.

In het ontwerp van de nieuwbouw is gezocht naar een zo compact mogelijk volume dat dienend is aan de landschappelijke omgeving. Door de ronde vorm van het gebouw, ‘spoelt’ het landschap letterlijk om het gebouw heen en gaat het er een vanzelfsprekende relatie mee aan. Dit wordt versterkt doordat de binnenruimte in het volume open is gelaten. Hier vloeit het landschap het gebouw binnen en ontstaat een private en beschutte binnentuin.

In het gebouw zijn diverse functies ondergebracht. Naast 60 hotelkamers zijn er wellness-faciliteiten (inclusief binnenbad en buitenbad), een sporthal, fitnessruimte en een restaurant ondergebracht. Elke hotelkamer heeft een uniek uitzicht en karakter. Dit wordt gevormd door de ligging ten opzichte van de bezonning, het uitzicht en de mate van privacy. Het restaurant is gericht op de publieke zijde nabij de oprijlaan en grenst tevens aan de binnentuin.

In het ontwerp zijn diverse duurzame maatregelen voorzien. Zo wordt er gebruik gemaakt van sedum-daken en voorzien zonnepanelen in de energiebehoefte van het gebouw. De Zwanenhof heeft de ambitie om met de nieuwbouw het BREEAM keurmerk Excellent te behalen.

Naar verwachting kan vlak na de zomervakantie worden begonnen met de bouw van het nieuwe zorghotel. De oplevering staat gepland in 2017.

Projectgegevens

Opdrachtgever: De Zwanenhof, Zenderen
Ontwerp: IAA Architecten en NOHNIK architecture and landscapes
Aannemer: Bramer, Vriezenveen
Constructeur: Schreuders bouwtechniek
Installatie adviseur: M-trix
BVO: 5005 m2

Reageer op dit artikel