nieuws

DDS & Partners wint internationale ideeënwedstrijd

Architectuur

DDS & Partners Architects (B) is de winnaar van de Internationale ideeënwedstrijd Milan Expo Horizontal Farm, uitgeschreven door Architecture Workshop in Rome (AWR). Er werd de deelnemers gevraagd om binnen de site van EXPO 2015 in Milaan een ontwerp te maken voor een horizontale stedelijke boerderij gecombineerd met studentenhuisvesting. Deze moest ontwikkeld worden als een laboratorium voor duurzame landbouw, en een woon- en commerciële functie alsook diensten integreren.

DDS & Partners wint internationale ideeënwedstrijd

Het winnend ontwerp, The Youth Village Farm Lab, herinterpreteert de traditionele Italiaanse boerderij (de ‘cascina’), die op deze manier een plaats krijgt in het collectieve geheugen, maar wordt ontwikkeld vanuit een innovatieve benadering van duurzame landbouw, economische efficiëntie, respect voor de omgeving en een bruisend lokaal sociaal leven.

DDS_Milan Expo

Circulaire economie

Het project biedt een uitstekend positieve-energie-gebouw waarvan het ontwerp gebaseerd is op de principes van circulaire economie. Het illustreert sprekend hoe we op een en dezelfde plaats kunnen leven, produceren, stockeren en verkopen, waarbij de vitale behoeften van de verschillende functies van het project verzekerd worden en een harmonieuze wisselwerking met de stedelijke context tot stand wordt gebracht. Het project werd bovendien ontwikkeld als een openluchtruimte zodat elementen zoals de zon, de wind, de koude en de regen op een natuurlijke manier kunnen bijdragen aan de doelstellingen van stedelijke agricultuur.

DDS_Milan Expo

Geven aan de omgeving

De efficiënte en transparante ruimtelijke organisatie tussen de verscheidene functies leidt tot aangename leefruimtes die uitermate geschikt zijn als plaatsen van ontmoeting, productie, tentoonstellingen en onderwijs. Een moderne campus wordt gecreëerd, die kennisuitwisseling, productie en creativiteit bevordert. Er wordt een autonoom model beoogt, dat niets neemt maar wel geeft aan de omgeving, op een duurzame manier en doorheen de tijd.

DDS_Milan Expo 

Bron: Architectura.be

Reageer op dit artikel