nieuws

Amsterdam wil IJburg uitbreiden met een nieuw eiland

Architectuur

Amsterdam wil de woonwijk IJburg, in het oosten van de stad, uitbreiden met een nieuw eiland waarop 6500 woningen moeten komen. Burgemeester en wethouders hebben groen licht gegeven voor een onderzoek naar de haalbaarheid van IJburg II. Het eiland wordt 80 hectare groot, grofweg zo’n 120 voetbalvelden.

Amsterdam wil IJburg uitbreiden met een nieuw eiland

Het college van B en W denkt dat in 2018 een begin kan worden gemaakt met het opspuiten van de grond bij IJburg. Daarna moet die grond zo’n drie jaar inklinken, voordat de eerste paal kan worden geslagen. Vanaf 2021 worden dan elk jaar 600 woningen gebouwd.

‘Noodzakelijk’

Volgens wethouder Grondzaken Eric van der Burg (VVD) is de aanleg van het eiland noodzakelijk. “Amsterdam is populair. Elk jaar zoeken ruim 10.000 mensen in Amsterdam een woning.”

Het idee is om bij de inrichting ruim baan te geven aan de voetganger en de fietser. Ook komen er veel sportfaciliteiten en brede stoepen om te spelen.

Verzet tegen IJburg

De huidige wijk IJburg bestaat al uit verschillende eilanden: Steigereiland, Haveneiland, de Rieteilanden en Centrumeiland. De aanleg in de jaren 90 ging niet zonder slag of stoot. Tegenstanders hadden grote bezwaren, omdat ze bang waren dat de natuur in en rond het IJmeer werd aangetast. Dit verzet leidde tot een referendum.

Het correctieve referendum werd op 19 maart 1997 gehouden. Een meerderheid van de stemmers was tegen, maar de minimale opkomst werd niet gehaald. Als compensatie voor verloren natuurwaarden werd ten noorden van Durgerdam een nieuw natuurgebied aangelegd langs de Waterlandse Zeedijk.

Bron: NOS.nl

Reageer op dit artikel