nieuws

Voorbeelden van Leegstand & Transformatie

Architectuur

In de rubriek Spotlight in het meinummer drie voorbeelden van succesvolle transformaties, uiteenlopend van een kantoorgebouw tot een culturele hotspot.

Voorbeelden van Leegstand & Transformatie

Lucent – Hoofdkantoor de Alliantie in Hilversum door Studioninedots

Met veel precisie heeft Studioninedots een gat geslagen in een jaren zeventig kantoorgebouw. Deze ingreep is een meervoudig antwoord op verschillende eisen en wensen die het bureau samen met de opdrachtgever opstelde. Het ontwerp voor het hoofdkantoor van woningcorporatie de Alliantie brengt verschillende afdelingen en vestigingen samen onder een dak, en verbindt ze via een centrale vide.

 Alliantie - meinummer spotlight

Hoofdkantoor de Alliantie in Hilversum door Studioninedots. Foto: Peter Cuypers

 Stadhuis Deventer meinummer de Architect Transformatie en Interieur

Foto Daria Scagliola Stijn Brakkee

Stadhuiskwartier Deventer door Neutelings Riedijk Architecten

Met het nieuwe stadhuis in Deventer heeft de gemeente zich opnieuw in het hart van de stad gevestigd met een hoogwaardig publiek gebouw. Het grote complex, naar ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten, voegt zich haast ongemerkt in de stedelijke morfologie. Door een bijzondere kunstbijdrage zijn de inwoners van de stad zichtbaar bij het gebouw betrokken.

 Meelfabriek Leiden - meinummer de Architect Transformatie en Interieur

Transformatie De Meelfabriek in Leiden door Studio Akkerhuis

De Meelfabriek, gelegen aan de oostelijke kant van de binnenstad, is een gebouwencomplex in transitie. Lange tijd leek deze transitie door de complexiteit, de kosten en de druk van politiek en regelgeving niet van de grond te komen, maar dat is sinds dit jaar veranderd. Het complex dat sinds de sluiting van de fabriek al meer dan 25 jaar leegstaat, wordt de komende jaren door ontwikkelaar Ab van der Wiel getransformeerd tot een stedelijke ruimte vol energie, op basis van door de jonge Nederlandse architect Bart Akkerhuis geplande interventies.

Op 23 juni organiseert de Architect in De Meelfabriek de Architect Business Lab voor ondernemende architecten. Tijdens deze dag maak je onder andere kennis met Robert Winkel [oprichter/eigenaar van Mei Architects and Planners], Tom Frantzen [architect van Patch22], Ab van der Wiel [ontwikkelaar De Meelfabriek] en met nog veel meer experts!

 

Reageer op dit artikel