nieuws

Monumentaal filmhuis wordt appartementencomplex

Architectuur

Het vroegere filmhuis Cinemariënburg in de Nijmeegse binnenstad wordt omgebouwd tot wooncomplex met 28 koopappartementen en horeca op de benedenverdieping. De voorgevel aan de kant van het Mariënburgplein blijft ongewijzigd. Het ontwerp is van Flow Architecten.

Monumentaal filmhuis wordt appartementencomplex

De achterkant van het pand, vroeger een bankgebouw, wordt wel volledig gesloopt en herbouwd. De nieuwbouw krijgt drie woonlagen. In het vroegere filmhuis, in gebruik tot halverwege 2010, zat in dit deel de kassa, entree en filmzalen. Op de begane grond komt de entree voor nieuwe horeca. De entree, aan de kant van Klein Mariënburg, krijgt als extra accent een glazen overkapping.

Bezuiniging

Cinemariënburg was aanvankelijk verkocht aan zorginstantie RIBW. Die wilde in het pand cliënten onderbrengen die ondersteund zouden worden bij het leren zelfstandig wonen. Door de bezuinigingen in de zorg vond RIBW de risico’s uiteindelijk te groot. Hendriks werd de nieuwe eigenaar.

De koopwoningen worden tussen de 30 en 40 vierkante meter groot. Ze zijn geschikt voor een- of tweepersoonshuishoudens.

Reageer op dit artikel