nieuws

de Architect mei 2016

Architectuur

Leegstand en Transformatie is het thema van het meinummer 2016. Leegstaande gebouwen worden niet meer zo snel gesloopt; eerder wordt gezocht naar herbestemming met nieuwe invullingen, liefst met gebruik van zo veel mogelijk aanwezige details en materialen. Dit geldt niet alleen voor historische en industriële monumenten maar ook voor naoorlogse kantoorgebouwen die na de crisis leegstaan.

de Architect mei 2016

Spotlight

In de rubriek Spotlight worden drie transformaties uitgebreid besproken, namelijk:
– Lucent, Hoofdkantoor de Alliantie in Hilversum door Studioninedots
– Stadhuiskwartier Deventer door Neutelings Riedijk Architecten
– Transformatie De Meelfabriek in Leiden door Studio Akkerhuis

 Leiden Meelfabriek Transformatie
De Meelfabriek in Leiden in het nummer. Het gebouw is ook e locatie van de eerste de Architect Business Lab op 23 juni 2016.

Kleine ingrepen in woonhuizen

Ook is aandacht voor de relatief kleine ingrepen in woonhuizen, waardoor bewoners liever kiezen dan verhuizen. Erick van Egeraat laat zijn licht schijnen over het door hem verbouwde Erasmus University College in Rotterdam, waarbij hij pleit voor architectuur die zich verbindt met de stad. In zijn aanpak ging hij uit van de kracht van het oorspronkelijke gebouw.

Regelgeving

Transformatie wordt alom gezien als oplossing van leegstand. Ook de BNA is ervan overtuigd dat transformaties een belangrijke opgave zijn voor architecten. De praktijk blijft echter achter. Transformeren is vooral een kwestie van de lange adem. Vaak wordt gewezen naar frustrerende regels en stroperige procedures. Deels den onrechte. De afgelopen jaren is stevig gesnoeid in obstructieve regels en zijn tal van maatregelen genomen die transformatie vereenvoudigen. Zo staat de lezen in Issues ‘Transformatie als oplossing.’

 Helden meinummer
Freek van Zeist (links) en Pieter Stoutjesdijk

Helden

Pieter Stoutjesdijk en Freek van Zeist van TheNewMakers zijn de helden uit het mei nummer. Zij, een bedrijf van vier jonge Delftse ingenieurs, bieden met een vijftien jaar oude, computergestuurde freesmachine, een inbouwpakket dat een oplossing biedt voor de huisvesting van statushouders.

3D printen mei nummer 2016

Strategie

In Strategie heeft Alijd van Doorn een interview met Marcel Bilow en Casper van der Meer over 3D-printing. Wonen we over twintig jaar in 3D-geprinte steden of is het een hype en meer iets voor nerds?
Verder in de rubriek Strategie een artikel over FabCity dat (nog) tot en met 26 juni is te zien op het Java-eiland in Amsterdam. Het evenement is onderdeel van ‘Europe by People’, het culturele programma dat is gekoppeld aan het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.

Productinformatie

Een artikel over circulair ontwerpen is een van de pagina’s in de rubriek Productinformatie. Verder in deze rubriek, van grafisch tot retro.

Reageer op dit artikel