nieuws

Beste Gebouw van het Jaar 2016:ondergrondse parkeergarage in Katwijk aan Zee

Architectuur

De winnaar van BNA Beste Gebouw van het Jaar is de ondergrondse parkeergarage in Katwijk aan Zee. Het bouwwerk, bijna onzichtbaar in de duinen, is gekozen uit de in totaal acht genomineerden. Een team van architecten, stedenbouwers, landschapsarchitecten en ingenieurs van Royal HaskoningDHV hebben in opdracht van de gemeente Katwijk in twee jaar tijd de parkeergarage ontworpen en gebouwd. Deze parkeergarage staat in de nieuwe Nederlandse traditie om te ‘bouwen met natuur’ als antwoord op de stijgende zeespiegel en een kwaliteitsrijke kust. De Publieksprijs gaat dit jaar ook naar de Ondergrondse Parkeergarage Katwijk aan Zee.

Juryvoorzitter Hanneke Groenteman: “De parkeergarage is grensverleggend omdat het niet alleen een excellent bouwwerk is, maar ook laat zien hoe Nederland in de toekomst om moet gaan met de inrichting van onze kust.” De Ondergronds Parkeergarage wint als beste gebouw de 11e editie van de in totaal 125 inzendingen.

Foto: Onsitephotography.nl

De jury vindt de parkeergarage een ‘geweldig mooi object’, dat door zijn landschappelijke inpassing op krachtige wijze het dorp met de zee verbindt. Door de blik van straat te halen en vervolgens ondergronds de parkeercapaciteit te vergroten, is de karakteristieke boulevard behouden, en de identiteit van het dorp versterkt. Tegelijk kunnen op deze manier meer mensen het strand en het winkelcentrum bezoeken, wat de lokale economie ten goede komt. De dubbelsprong die op deze manier is gemaakt, vindt de jury zeer inspirerend in het kader van het bouwen aan de kust, waar men toch vaak zwicht voor grootschalige ontwikkelingen, ten koste van het landschap.

Het gebouw zit zowel boven- als ondergronds goed in elkaar; de verlichting, de looplijnen, de positie van de kolommen – over elk detail is nagedacht en de uitvoering is nagenoeg vlekkeloos. De jury ziet in dit project het bewijs dat je met vereende krachten meer kunt bereiken dan vanuit afzonderlijke disciplines; ook wat dat betreft is dit project voorbeeldstellend.

Royal HaskoningDHV staat voor het ontwerp, Ballast Nedam / Rohde Nielsen Nieuwegein is de aannemer en de gemeente Katwijk is de opdrachtgever. BNA Beste Gebouw van het Jaar 2016 is een prijs voor architectenbureau en opdrachtgever.

Ondergrondse Parkeergarage Katwijk aan Zee ook favoriet van het publiek

In een periode van vijf weken hebben 5300 mensen op hun favoriet gestemd. Net als bij de vakjury lag de voorkeur bij de Ondergrondse Parkeergarage en zijn zij de winnaar van de Publieksprijs.

KWR Cepezed
KWR in Nieuwegein van cepezed is winnaar in de categorie Stimulerende Omgevingen

Drie categoriewinnaars

Elke categorie met genomineerden kent een categoriewinnaar. Dit zijn:
Tennisclub IJburg in Amsterdam van MVRDV (Identiteit Icoonwaarde)
• Kerkje Klein Wetsinge in Winsum van Jelle de Jong architecten (Leefbaarheid Sociale Cohesie)
KWR in Nieuwegein van architectenbureau cepezed (Stimulerende Omgevingen)

Acht genomineerden

Alle genomineerde gebouwen zijn volgens de jury architectonische hoogstandjes met excellente belevings- en gebruikswaarde. Er zijn in totaal acht gebouwen genomineerd verdeeld over drie categorieën:

In de categorie Identiteit Icoonwaarde:

• De ‘juweel’ McDonald’s in Rotterdam van Mei architects and planners
• De overall winnaar Ondergrondse Parkeergarage Katwijk aan Zee van Royal HaskoningDHV
• De ‘simpele en briljante’ Tennisclub IJburg te Amsterdam van MVRDV

In de categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie:

• Het ‘unieke project’ De Hallen Amsterdam van Architectenbureau J. van Stigt bv
• Het ‘mooie, functionele’ Noorderparkbad in Amsterdam van de Architecten Cie.
• Het ‘fantastisch’ getransformeerde Kerkje Klein Wetsinge in Winsum van Jelle de Jong architekten

In de categorie Stimulerende Omgevingen:

• Het ‘vernuftige’ Plus Ultra op de Wageningen Campus van Wiegerinck architectuur stedenbouw;
• Het ‘gebouw uit één stuk’ KWR in Nieuwegein van architectenbureau cepezed

In de categorie Particuliere Woonbeleving zijn dit jaar door de vakjury geen gebouwen genomineerd. Er is wel een eervolle vermelding gevallen in deze categorie.

Eervolle vermeldingen

Ook kende de jury drie eervolle vermeldingen toe vanwege bijzondere prestaties. In de categorie Identiteit Icoonwaarde is dit spectaculaire Arnhem Centraal van UNstudio. In de categorie Leefbaarheid Sociale Cohesie het prettige, met constante kwaliteit uitgevoerde Medisch Spectrum Twente van IAA Architecten en in de categorie Particuliere Woonbeleving ging de vermelding naar het innovatieve, met lef ontworpen House in a House van Global Architects.

Reageer op dit artikel