nieuws

Amsterdam bouwt duizenden woningen voor statushouders

Architectuur

Amsterdam gaat vier microwoningcomplexen realiseren voor 1.000 erkende vluchtelingen en studenten. Daarnaast zoekt de gemeente nog naar vier andere locaties voor woningbouw. Tot 2019 bouwt de stad 9.900 woningen voor kwetsbare groepen.

Amsterdam bouwt duizenden woningen voor statushouders

Dat heeft het Amsterdamse stadsbestuur bekendgemaakt. Drie locaties zijn al bekend. Dat zijn Van Lohuizenlaan in Oost, Daguerrestraat op IJburg en het trainingsveld van Zeeburgia aan de Kruislaan. Over de vierde plek wordt nog gesproken. Op deze locaties komen woningcomplexen van vier of vijf bouwlagen woningen van 21 m2. De helft hiervan gaat naar statushouders, de andere helft is bestemd voor studenten.

De gebouwen zijn naar verwachting medio 2017 gereed. De nieuwbouw is in principe tijdelijk en bedoeld voor een periode van tien jaar. Amsterdam kiest er bewust voor om vluchtelingen te mixen met studenten. Studenten kunnen volgens het stadsbestuur de integratie van de vluchtelingen bespoedigen. In de Amsterdamse Riekerhaven bouwt Amsterdam al een soortgelijk woningcomplex voor 560 jongeren, waarvan de helft jonge statushouders. De oplevering hiervan is deze zomer. Voor de zomer belooft Amsterdam met een voorstel voor de vier andere locaties te komen.

Amsterdam heeft het kabinet beloofd dit jaar 2.400 statushouders te huisvesten. Hiervoor zijn 1.600 extra woningen nodig. Vorig jaar heeft de hoofdstad onderdak verleend aan zo’n 1.000 erkende vluchtelingen. Woningcorporatie De Alliantie onderzoekt op dit moment de manieren waarop het Acta-terrein op de Louwesweg bebouwd zou kunnen worden.  Op het NDSM-terrein in Noord blijven 250 containerwoningen tot uiterlijk 2020 staan. Maximaal 125 vrijkomende woningen zullen worden toegewezen aan erkende vluchtelingen.

Tot 2019 heeft de gemeente toegezegd 9.900 woningen beschikbaar te stellen aan alle kwetsbare groepen, onder wie statushouders en daklozen. Om te voorkomen dat de markt voor betaalbare woningen vastloopt, hebben woningcorporaties plannen gemaakt voor 500 extra sociale huurwoningen. Deze zijn gepland op vijf plekken in Noord, Nieuw-West en Zuidoost. De bouw hiervan start eind dit jaar.

Reageer op dit artikel