nieuws

Het nieuwe Centraal Museum

Architectuur

Na een verbouwing van drie jaar opent op 22, 23 en 24 april het nieuwe Centraal Museum zijn deuren. SODA+ heeft fasegewijs de verbouwing gerealiseerd. Het (ver)nieuwde gebouw staat vanaf nu in het teken van meer openheid en toegankelijkheid voor de bezoeker.

Het nieuwe Centraal Museum
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De verbouwing omvat onder meer een nieuwe entree, winkel, informatiecentrum, museumcafé en evenementenruimte. Tentoonstellingszalen zijn opgeknapt en in oppervlakte vermeerderd. De tuin is opnieuw ingericht en is nu het centrale midden van het totale complex. Door het toevoegen van een bijzondere glazen brug tussen twee bouwdelen is de routing aanzienlijk verbeterd.

Centraal Museum_heropend
SODA+ heeft fasegewijs de ingrijpende verbouwing gerealiseerd. Al die tijd bleef het museum (grotendeels) open voor publiek. Zo werd in 2014 al de Tuinzaal opgeleverd, de multifunctionele evenementenzaal aan de Nicolaasdwarsstraat. De opening van de entree, museumwinkel, glazen brug en tuin volgde een jaar later. Het recent geopende museumcafé én de nieuwe tentoonstellingszalen op de 2e verdieping markeren de laatste fase van de herinrichting.

Centraal Museum_Entree De entree

De veranderde missie van het museum is bezoekers te verrijken met kunst en cultuur uit de wereld van Utrecht. De vaste collectieopstelling De wereld van Utrecht heeft een internationale reikwijdte. De thema’s gaan dwars door de wereld- en de kunstgeschiedenis heen. Alle disciplines in de collectie komen aan bod: moderne kunst, mode kostuums, stadsgeschiedenis, oude kunst en toegepaste kunst. En altijd blijft Utrecht referentiepunt en gemeenschappelijke noemer.

Hoe belangrijk ‘het Utrechtse verhaal’ in de nieuwe context van het museum is, blijkt ook uit de inrichting van de refter. Daar krijgt de bezoeker niet alleen tekst en uitleg over de geschiedenis van het museum en de locatie, maar ook over de collectie en de indeling van het gebouw.

Centraal Museum Heropening Tentoonstellingszaal

Openingsweekend

Bezoekers hebben het tijdens het openingsweekend van 23 en 24 april vanaf 11 uur gratis toegang tot het Centraal Museum. Ook vinden er extra activiteiten plaats, zoals rondleidingen en optredens, en er is een interactieve photowall. Bezoekers kunnen via de photowall zelf onderdeel worden van een gezamenlijk kunstwerk.

 Meer informatie

 

Reageer op dit artikel