nieuws

Gebouw Leeuwenburg op Transformatieplein 2016

Architectuur

Gebouw Leeuwenburg in Amsterdam is een van de grootste hoofdstedelijke kantoorgebouwen. Het aan de Weesperzijde gelegen complex dateert uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het meet niet minder dan 64.000 vierkante meter bruto vloer oppervlak (bvo) en ligt op steenworp afstand van de ring A10. In de directe omgeving is onder meer het Amstelstation te vinden. Ondanks dat de bereikbaarheid van het complex niks te wensen overlaat, wacht het op een nieuwe bestemming.

Gebouw Leeuwenburg op Transformatieplein 2016

Het werd ontworpen door architectenbureau Zanstra, de Clerq Zubli, Lammersma & Partners (het huidige ZZDP Architecten) en bood jarenlang onderdak aan de Rijkspostspaarbank en de postgiro. Nadat deze het pand verlieten, werd in 1998 een gedeelte van de Hogeschool Amsterdam in het enorme pand ondergebracht. Het gebouw bestaat uit 14 verdiepingen, plus een technische ruimte op de 15de.

 Transformatieplein 2016 - Gebouwen Leeuwenburg 

De geschiedenis van de plek waar gebouw Leeuwenburg staat, gaat terug tot de Gouden Eeuw. Na de drooglegging van de Watergraafsmeer in 1629 was de Weesperzijde de belangrijkste route in de richting van Weesp. Het groeide uit tot een recreatiezone pur sang waar onder meer herbergen met aanlegsteigers voor pleziervaartuigen waren te vinden. De fraaie ligging zorgde er in de negentiende en twintigste eeuw voor de Weesperzijde een geliefde woonplek werd voor burgers uit betere milieus. Pas later in de vorige eeuw verrezen er kantoorcomplexen zoals in het bijzonder De Omval, waarvan gebouw Leeuwenburg deel uitmaakt naast onder meer de Rembrandttoren. Het recreatieve element dat in dit gebied in de zeventiende eeuw werd geïntroduceerd, is daarmee overigens niet verdwenen. In de omgeving zijn onder meer modieuze restaurants te vinden. Gezien de ligging aan de Amstel is het gebied bovendien nog steeds gewild als woonwijk.

Zoals gezegd is de bereikbaarheid van het gebied uitstekend. Leeuwenburg kreeg vorig jaar april een nieuwe eigenaar. Het werd toen aangekocht door Vastint Netherlands, het voormalige Pronam, voor een bedrag van zo’n 61 miljoen euro. “De Omval is een bewezen, bestendige kantorenlocatie met uitstekende voorzieningen voor kantoorgebruikers”, zei Cees Gehrels, managing director Vastint bij die gelegenheid. “Wij zijn dan ook heel content met deze aankoop die volledig past binnen onze strategie waarin wij ons richten op objecten op A-locaties waar wij waarde kunnen toevoegen.”

Transformatieplein 2016

Van 7 t/m 9 juni 2016 houden Cobouw, Vastgoedmarkt en de Architect op vakbeurs Provada in de RAI het Transformatieplein. Doelstelling van het Transformatieplein is om marktpartijen in het vastgoed en architecten met elkaar te verbinden.

Reageer op dit artikel