nieuws

“Als je ergens aan begint, maak je het ook af”

Architectuur

Precies twintig jaar geleden maakte Benthem Crouwel Architects de eerste ontwerpen voor de stations van de Noord/Zuidlijn die Amsterdam-Noord verbindt met station Amsterdam Zuid. Aanvankelijk was de opgave de metro zo te ontwerpen dat de stad er zo weinig mogelijk hinder van zou ondervinden.

“Als je ergens aan begint, maak je het ook af”

Nu de stations hun voltooiing naderen, komt de opgave langzaam bovengronds. In het aprilnummer interviewt Harm Tilman Jan Benthem en Joost Vos van Benthem Crouwel Architects over de laatste ontwikkelingen en over de problemen waar zij tegen aan liepen.

 Uit het tijdschrift: de Architect april 2016, thema: Stations en Stationsomgevingen
Station Rokin op grote diepte

Zo mochten zij zich niet bezighouden met het opnieuw inrichtingen van de stationsomgevingen omdat de opdracht bij aanvang duidelijk was. De metro moest onder de stad door worden aangelegd en er mocht niet worden gesloopt. Wel mochten de architecten hier en daar een gat maken, maar dienden zij terug te bouwen wat zij hadden aangetroffen. “Ondergronds was het voor ons een behoorlijk project, maar boven de grond hield onze opdracht op.” Tenminste, in eerste instantie.

 Uit het tijdschrift: de Architect april 2016, thema: Stations en Stationsomgevingen

Dit veranderde bij Amsterdam Centraal, vanaf daar mocht het bureau zich ook met de stad bovengronds gaan bemoeien. Volgens het bureau kan dit ook niet anders of zoals Harm vraagt in het interview ‘Het kan haast niet anders of de stad transformeert mee met de aanleg van de stations.’

Reageer op dit artikel