nieuws

18 pagina’s Arnhem CS

Architectuur

In Arnhem opende eind vorig jaar de nieuwe stationshal, een indrukwekkend sluitstuk van een bijna twintig jaar durend ontwerpproces door UNStudio. Online was het project al op alle grote architectuurwebsites te zien. de Architect publiceert het in haar tijdschrift in een uitgebreid artikel: 18 pagina’s architectuurkritiek, plattegronden, doorsnedes, schema’s en diagrammen. Papier blijkt de ultieme manier om het complexe ontwerp in alle rust te kunnen doorgronden.

18 pagina’s Arnhem CS

Alhoewel een fysiek bezoek aan een gebouw altijd de beste manier is om gevoel te krijgen bij de architectuur, kan een tijdschrift beeld en tekst relateren aan plattegronden, doorsnedes en detailtekeningen. Een complex gebouw als Arnhem Centraal, met zijn dubbelgekromde oppervlakken en verdiepingen die in elkaar overlopen, kan op deze wijze doorgrond worden.

Verkeersstromen

In het artikel in het Stationsnummer van de Architect tonen tekst en schema’s aan hoe het onderzoek van UNStudio naar de verkeersstromen in en rond het stationsgebied de architectuur dicteerden. Een samenspel van sneden en wanden, samengebracht door de centrale twist die het hart van de stationshal definieert, zorgden voor de ruimtelijke inkadering van de activiteiten die er plaatsvinden.

Staal ipv gewapend beton

In de oorspronkelijke plannen zou de complexe dubbelgekromde structuur van het station worden vervaardigd uit gewapend beton. Uiteindelijk zijn de gekromde elementen gemaakt van staal. Deze elementen zijn door UNStudio voorzien van klinkende namen als ‘Flip’, ‘Twist’, ‘Backtwist’, ‘V-wand’ en ‘Balkon’. In het artikel wordt inzichtelijk gemaakt hoe ze zich verhouden tot de stalen hoofdstructuur en het ontwerpconcept van UNStudio.

Reageer op dit artikel