nieuws

Zee Aquarium renoveert en breidt uit

Architectuur

Het Zee Aquarium in Bergen aan Zee, jaarlijks goed voor 80.000 à 100.000 bezoekers, ondergaat een flinke renovatie en uitbreiding met een nieuw entreegebouw, een amazonegebied, terraria, vernieuwde presentatie en educatieruimte, een lagunebassin en een zeehondenduin.

Zee Aquarium renoveert en breidt uit

In de nok van dit entreegebouw komt het skelet van een 15 meter lange potvis te hangen, zegt directeur Dirk Majewski. Deze potvis, in 1997 gestrand bij Ameland, hing tot voor kort in de potviszaal van het Zee Aquarium: deze zaal wordt straks gebruikt als filmzaal en vergaderruimte. Majewski: “Je moet de nieuwe entree zien als een grote vitrinekast van 600 kubieke meter. De museumwinkel krijgt er een plek, verder komt er een grote vijver met een eilandje, waar bezoekers kunnen hun entreekaartje kunnen kopen. Om daar te komen, moet je over een houten brug lopen. In de vijver zwemmen straks een paar hondAnchorerd piranha’s. Beleving, daar draait het bij Zee Aquarium 2.0 om: het is meer dan sec de presentatie van vissen.”

Renovatie ZeehondenAquarium 

Na de vijver komen bezoekers in het Amazonegebied terecht, met terraria voor onder meer slangen, kikkers en hagedissen. Vervolgens wandelt de bezoeker langs (de dieren van) onder meer de Atlantische Oceaan, de Noordzee, de Middellandse zee en de tropen.

Ook komen er bassins bij. Het Zee Aquarium telt er straks 45, alsmede elf terraria. Pronkstuk wordt het zogenoemde zeehondenduin, inclusief bassin van 220.000 liter. Majewski: “Dit verblijf komt ook echt ín de duinen te liggen. Het bassin krijgt een 2 meter hoge, glazen wand: een deel onder het maaiveld, het andere deel erboven. Zo kunnen bezoekers de zeehonden op ooghoogte zien zwemmen.”’

Pronk Bouw uit Warmenhuizen is de aannemer van het project, Hans van den Berg Bouwtechniek is verantwoordelijk voor het ontwerp. Het is de grootste renovatie sinds de oprichting, in 1956. Directeur Majewski verwacht dat het bezoekersaantal met minstens 10 procent gaat stijgen. Als het aan hem ligt, opent Zee Aquarium 2.0 eind april de deuren. “Het is misschien wat ambitieus, maar ik ga er wel voor.”

 

Reageer op dit artikel