nieuws

The Making of Tiny T.I.M.

Architectuur

FARO architecten is bezig met de bouw van een prototype voor mobiel, circulair en autarkisch wonen. Samen met IC4U en Waitlands, Our Greene Spine, Green Art Solutions, Triple Solar, Ruiter Electronics, Ecosave, PowerOak, Zwarthout, C. van der Grift bouw wordt onderzocht hoe je een zo duurzaam mogelijk mobirele autarkische miniwoning kan realiseren.

The Making of Tiny T.I.M.

De Tiny T.I.M. (Timber, Independent, Mobile) is voor meerdere doeleinden geschikt. Op Texel gaat Tiny T.I.M. als vervolg op het IABR 2014 project Planet Texel als mobiele recreatiewoning fungeren en in Amsterdam gaat een groepje Tiny T.I.M.’s fungeren als studentenhuisvesting. Dit zal gebeuren op tijdelijk braak liggend land dat in de toekomst wordt bebouwd, een de zogenaamde Waitland. Onder de naam Waitlands hebben de studenten die mede-initiatiefnemers zijn zich verenigd.

 Tiny T.I.M.
De Tiny T.I.M.´s worden comfortabel uitgerust met eigen sanitair, eigen keuken, en een flinke technische ruimte voor de installaties. Om autarkisch te wonen zijn de installaties zeer belangrijk en nemen dus een belangrijk deel van het investeringsbudget voor hun rekening.

De Tiny T.I.M.´s zijn uitgerust met:
– Goed geïsoleerde buitengevels van SIP-panelen
– Zwart gebrand houten gevel als duurzame gevelafwerking
– Photovoltaïsche Thermische panelen (warmte en elektriciteit)
– 3kW warmtepomp
– Lithium-Ion batterij
– 2 kleine windmolens
– Zeer zuinige elektrische apparatuur (zoals inductie koken)
– 500 liter Boilervat
– een Warmtekleed met lage temperatuurverwarming
– Regenwateropvang
– Droogtoilet
– Waterzuiverende groene gevelwand

Tentoonstelling

Wie nu al een prototype van de mobiele woning wil bekijken kan terecht bij het Architectuurcentrum Haarlem. Daar is ter gelegenheid van de tentoonstelling `25 jaar FARO Architectuur|Stedebouw|Research` een driedubbele tentoonstelling ingericht waarin onder andere de ‘The making of Tiny T.I.M.’ aan bod komt en waar het prototype te bekijken is.

Reageer op dit artikel