nieuws

Architectuur doven ook goed voor horenden

Architectuur

De architecten van DKa kunnen door hun ervaringen met het ontwerpen voor de dovenuniversiteit Gaullaudet in Washington D.C. ontwerpen niet meer los zien van hoe mensen met een gehoorbeperking omgaan met een gebouw. Zij maakten voor de universiteit de ‘DeafSpace’, ruimtes speciaal voor doven en slechthorenden. Zij gebruiken, volgens nrc.nl, vaak bij het bekijken van een gebouw de term ‘Niet Doof’, een synoniem voor ‘slecht ontworpen’. Volgens hen, gedijt iedereen, ook horenden, beter in een ‘Dove’ ruimte. In een korte documentaire van Vox wordt dit duidelijk gemaakt.

Architectuur doven ook goed voor horenden

De ontwerpers spreken van Doven, met een hoofdletter. Mensen met een gehoorbeperking zijn namelijk niet alleen een groep lotgenoten, maar delen ook een culturele identiteit. Eigenlijk zouden we niet eens van een beperking moeten spreken, vindt Derrick Behm. Hij werkt voor de afdeling die zich bij de universiteit bezighoudt met het ontwerp en de inrichting van de campus. Architecten kunnen volgens hem van Doof ontwerp veel leren.

 

Het gaat in DeafSpace niet alleen om zichtlijnen. Ook vibraties, lichtovergangen, kleurgebruik en zelfs akoestiek spelen een belangrijke rol. Bekijk de korte documentaire. 

 “Men heeft het vaak over “gehoorverlies”. Dat is negatieve framing van onze hele benadering. Stel je eens een dove baby voor die nooit gehoord heeft, en toch wordt omschreven als kind met gehoorverlies. In plaats daarvan stellen we een ander frame voor: doofheidswinst. Wat winnen we bij de ervaring van doof zijn en doof worden?”

De architecten moesten voor Gaullaudet hun werkwijze totaal omgooien, zegt Hansel Bauman, die de afdeling ontwerp en inrichting leidt. Er moet veel bewuster nagedacht worden over de interactie tussen mensen. Studenten die in rijtjes in de schoolbanken zitten, kunnen elkaars gebaren bijvoorbeeld niet zien. Hinderlijke glinsteringen en reflecties kunnen vergelijkbare problemen veroorzaken: 

“In zekere zin zet dat het designproces op zijn kop omdat je nu nadenkt over een gebouw door rond deze tafel te zitten.”

Bron: NRC.nl  

Reageer op dit artikel