nieuws

Serpentine 2016: paviljoen (BIG) en zomerhuizen

Architectuur

Dit jaar zijn behalve het nieuwe Serpentine Paviljoen in Kensington Gardens in Londen ook vier zomerhuizen te zien. Het paviljoen wordt gemaakt door BIG, de vier zomerhuizen die zijn geinspireerd op Queen Caroline’s Temple, het klassieke bakstenen zomerhuis van William Kent in 1734, zijn van de hand van Yona Friedman, Asif Khan, Barkow Leibinger en Kunlé Adeyemi. Deze week zijn de impressies onthuld.
.

Serpentine 2016: paviljoen (BIG) en zomerhuizen

Het ontwerp van BIG voor het paviljoen bestaat uit een lange puntige structuur gemaakt van in elkaar grijpende glasvezel ‘stenen’ die samen een driedimensionale ruimte vormen.

 Serpentine 2016 - BIG 
BIG

Yona Friedman ontwierp een structuur op basis van zijn La Villa Spatiale project uit 1950. Het gebruik van mobiele en modulaire architectuur staat hierin centraal waarmee steden kunnen groeien en waarmee mensen op weg worden geholpen hun eigen huis te ontwerpern.

Friedman - Serpentine-Zomerhuis
Yona Friedman

Barkow Leibinger ging voor het ontwerp uit van een tweede, inmiddels gesloopt, 18e-eeuwse paviljoen van William Kent. Het huis stond op een top van een kunstmatige heuvel voor een panoramisch uitzicht op het Koninklijk Park.

 Serpentine 2016 - Zomerhuis - Barkow Leibinger
Barkow Leibinger

Asif Khan’s ontwerp gaat uit van de locatie van de Queen Caroline’s Temple dicht bij het water en de manier waarop het zonlicht weerkaatst bij het Serpentine meer. Zijn zomerhuis is voorzien van een gepolijste metalen platform. Het dak wordt omringd door golvende duigen. Stapstenen markeren de ingang van het zomerhuis van Khan.

Serpentine 2016 Zomerhuis Asif Khan
Asif Khan

Kunlé Adeyemi van Nle heeft een omgekeerde replica gemaakt van het origineel uit 1734 opgebouwd uit geprefabriceerde bouwstenen van zandsteen. De architect wil zijn ‘Tempel’ primair de functie voor opvang en ontspanning geven.

 Kunle Adeyemi Serpentine gallery
Kunle-adeyemi

 

Reageer op dit artikel