nieuws

Saskia Simon van OMA: Marathoninterview 01

Architectuur

Transformatie en interieur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tien architecten en ontwerpers delen tijdens Object Rotterdam op 12 februari hun visie op het verband tussen deze twee opgaves. In een drie uur durend marathoninterview zullen Harm Tilman en Anne van der Zwaag ze het vuur aan de schenen leggen. De komende tijd stellen we elke dag een deelnemer aan je voor. Vandaag aflevering 1: Saskia Simon van OMA

Saskia Simon van OMA: Marathoninterview 01

Interieurarchitectuur bestaat niet, stelt interieurarchitect Saskia Simon van OMA provocerend, alleen architectuur. Tussen binnen en buiten bestaan verschillen, maar in wezen werk je aan beide terreinen op dezelfde manier. In beide gevallen doe je hetzelfde onderzoek en bewandel je dezelfde route. Je komt wel uit op ander type materialen. Haar stellingname komt voort uit de irritatie die zij voelt over het feit dat tegenwoordig veel opdrachtgevers beide terreinen los van elkaar knippen en afzonderlijke opdrachten verstrekken. Zelf werkte Simon aan het Timmerhuis waar het mogelijk was om beide wel op elkaar af te stemmen.

Timmerhuis_OMA_Marathonsessie_Interieur en Transformatie_OBJECT

Het conceptprogramma van de vliegtuighangaar heeft Simon gebruikt als referentie voor de vertaling van de thematiek van het nieuwe werken naar de plattegronden en de verschillende typologieën van de werkplek. Deze metafoor biedt de geruststelling dat vele verschillende types werkplek onder één dak goed samengaan met één centraal doel (het vliegtuig).

Timmerhuis_OMA_Marathonsessie_Interieur en Transformatie_OBJECT

De conceptstructuur is een letterlijke vertaling van de opbouw van het gebouw: de driedeling die is voortgekomen uit de combinatie van oudbouw en nieuwbouw, met binnen de laatste een zonering van het openbare en private gebied.

Timmerhuis_OMA_Marathonsessie_Interieur en Transformatie_OBJECT

De conceptmaterialisatie verbeeldt deze driedeling met als doel de keuzes van materiaal, kleurkeuzes en meubels te verduidelijken en aan te jagen.

Plaats en tijd

Het marathoninterview ‘Transformatie en interieur’ vindt plaats op vrijdag 12 februari 2016 van 13 tot 16 uur op het Cruiseschip SS Rotterdam, 3e Katendrechtsehoofd 25, 3072 AM Rotterdam. Harm Tilman en Anne van der Zwaag spreken met Joost Ector en Diederik Dam over transformeren, met Saskia Simon en Job Floris over inrichten, met Charlotte Ernst en Jeroen Musch over stedelijk gebruik, met Rolf Bruggink en Vincent Taapken over ontwikkelen en met Simone Post en Pieter Stoutjesdijk over samenwerken.

Wil je er ook bij zijn? Meld je dan nu aan en maak kans op een gratis toegangskaart. 

 

Reageer op dit artikel