nieuws

Mecanoo ontwerpt Openbare Bibliotheek Tainan, Taiwan

Architectuur

Mecanoo architecten heeft de competitie voor de nieuwe Openbare Bibliotheek van Tainan in Taiwan gewonnen. De bibliotheek van 35.000m2 krijgt de beschikking over leeszalen, bijzondere collecties, studieplekken, een kinderzone, café, conferentiezaal, auditorium en openbare patio’s. Het plan omvat tevens een toekomstige uitbreiding van 13.000m2. Mecanoo werkt samen met lokale partner MAYU architects+.

Mecanoo ontwerpt Openbare Bibliotheek Tainan, Taiwan

Mecanoo ontwierp de bibliotheek als een ontmoetingsplek van culturen, verhalen en generaties. Natuurlijke materialen, zoals hardsteen en hout, een rationele en tevens elegante gebouwstructuur en een subtiel gebruik van licht en schaduw geven het gebouw een tijdloos karakter.

Hoe hoger in het gebouw des te groter is de oppervlakte van de verdieping. Hierdoor ontstaat een indrukwekkende uitkraging die de transparante getrapte gevel en de verdiept aangelegde patio’s beschermt tegen direct zonlicht.

Mecanoo ontwerpt Bibliotheek Tainan, Taiwan 

De entreehal is drie verdiepingen hoog, waardoor je zicht hebt op wat zich afspeelt op de hoger gelegen verdiepingen. Houten kozijnen filteren het daglicht en creëren een ritmisch schaduwpatroon op de vloer. Het sculpturale trappenhuis laat de dynamische bezoekersstromen door het gebouw zien. De grote open verdiepingen kunnen flexibel worden ingericht en zorgen ervoor dat de bibliotheek in de toekomst kan worden aangepast aan veranderde behoeften.

De bovenste verdieping van de bibliotheek is omsloten door een delicate tweede huid die het licht filtert en de zonnewarmte vermindert. Een oude kaart van Tainan die uit de verticale lamellen is uitgesneden, verbindt het verleden van de stad met zijn toekomst.

Het 40 miljoen euro kostende project is naar verwachting eind 2018 gereed.

Bron: Mecanoo

 

 

Reageer op dit artikel