nieuws

Koen van Velsen onderscheiden met Architect van het Jaar Prijs 2016

Architectuur

Koen van Velsen (1952) uit Hilversum is de tiende winnaar van de Architect van het Jaar Prijs. Vanwege dit lustrum bestond de jury uit de negen eerdere winnaars, die in twee stemrondes met een overgrote meerderheid kozen voor Van Velsen als laureaat. De prijs zal hem tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdagmiddag 15 december in Amsterdam worden overhandigd door Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Koen van Velsen onderscheiden met Architect van het Jaar Prijs 2016

Uit het juryrapport ‘Architect Koen van Velsen werkt nu al bijna veertig jaar (vanaf 1977) vanuit zijn zelfstandige architectenpraktijk in Hilversum aan een belangwekkend en gevarieerd oeuvre. Hij is een architect in de klassieke zin van het woord, die in alle rust en ernst aan perfectie werkt. Zijn architectenbureau is altijd bescheiden van omvang gebleven, mede vanwege de ambitie om met zijn medewerkers het vak in de volledige breedte en diepte te kunnen blijven beheersen.´

Koen van Velsen onderscheiden met Architect van het Jaarprijs 2016Koen van Velsen Architecten – Station Breda – foto René de Wit

Zijn vakgenoten, schrijft het persbericht, roemen de consistentie in zijn werk en hebben grote waardering voor zijn kwaliteiten als architect. Zonder modieus te zijn is hij telkens in staat om heldere maar ook eigenzinnige  oplossingen te bieden, die zowel een passend antwoord geven op de gestelde vraag, als ook vaker verrassend reageren op de achterliggende thema’s rondom de opdracht. De complete beheersing van het materiaal waarmee zijn architectuur tot stand komt, is misschien wel Van Velsens grootste kracht. Of dat materiaal nu extreem goedkoop is of zeer exclusief – van multiplex tot marmer – hij weet altijd weer het geëigende materiaal te kiezen en dat vervolgens deskundig toe te passen en te detailleren. Vele van zijn oud-medewerkers beschouwen hem daarom ook als leermeester. Ze begonnen vaker voor zichzelf, zoals Jeroen van Schooten, die hem bij de prijsuitreiking dan ook graag zal toespreken.

Koen van Velsen onderscheiden met Architect van het Jaarprijs 2016
Koen van Velsen Architecten – Sportcentrum Rozenburg – foto René de Wit

Van Velsen zelf wil met zijn werk een bescheiden bijdrage leveren aan een betere omgeving. Als Spoorbouwmeester en Rijksbouwmeester ad interim heeft hij ervaren dat die ambitie op een overkoepelend niveau zelfs nog invloedrijker kan zijn. Actueel werkt hij weer fulltime aan interessante bouwopdrachten. Zijn laatste twee belangrijke projecten werden in 2016 opgeleverd, het Sportcentrum in Rozenburg en het fenomenale Stationscomplex in Breda.

Vrije keuze

De negen eerdere edities van de Architect van het Jaar Prijs werden opgezet als een juryprijs. Elk jaar koos die jury (bestaande uit een belangrijk opdrachtgever, een architectuurcriticus en de vorige prijswinnaar) een architectenbureau, mede aan de hand van een eigen jaarthema. Zoals bijvoorbeeld kennisontwikkeling, innovatie, klantvriendelijkheid, bedrijfsvoering, de omgang met de opdracht of met de crisis. Dit seizoen hadden de negen juryleden een vrije keuze.

De jury voor 2016 bestond uit de negen eerdere Architecten van het Jaar: UNStudio (2007), Rudy Uytenhaak (2008), SeArch (2009), Onix (2010), Atelier Kempe Thill (2011), Concrete A’dam (2012), RAAAF (2013), TeamCS en Klaske Havik (2014) en Bert Dirrix (2015).

Over de Architect van het Jaarprijs

De Architect van het Jaar Prijs is in 2007 ingesteld door ArchitectenWerk uit Wassenaar enmheeft tot doel om naast de reeds gekende kwaliteit van hun gerealiseerde architectonische werk- vooral de professionaliteit en innovatiekracht van Nederlandse architectenbureaus nader onder de aandacht te brengen van opdrachtgevers, pers en publiek. Aan de prijs is tevens een geldbedrag van 5000 euro verbonden, ter beschikking gesteld door Kawneer uit Harderwijk (voorheen Alcoa Architectuursystemen).

 

Reageer op dit artikel