nieuws

Uitzendtip: Reyers 2020 over het nieuwe VRT Gebouw in Brussel

Architectuur

De komende zondagen staat Reyers 2020 op Canvas in het teken van het vernieuwingstraject voor het VRT-gebouw aan de Reyerslaan in Brussel. Daarnaast gaat het ook over de manier waarop dat nieuwe VRT-huis wordt gesitueerd in het standsvernieuwingsproject rond de Reyerslocatie. Canvas volgt de vijf nominaties, waaronder de winnaar, het team van Robbrecht & Daem + Dierendonckblancke architects, in de voorbereiding van hun ontwerp.

Uitzendtip: Reyers 2020 over het nieuwe VRT Gebouw in Brussel

De VRT krijgt een nieuw onderkomen, dat is nodig, want het huidige omroepgebouw dat ze delen met de RTBF uit de jaren ’60 voldoet niet meer aan de hedendaagse normen op het gebied van energieprestaties en de gemakken van een modern mediabedrijf. Het nieuwe gebouw, met een totale vloeroppervlakte van 55.000 m2, moet compacter, gezonder en efficiënter worden. Het komt op dezelfde locatie, achter de huidige gebouwen, die na de verhuizing worden afgebroken, op de iconische toren na.

OMA op shortlist voor nieuwe VRT Gebouw Brussel De inzending van OMA. Maquette Filip Dujardin

Het omliggende gebied van 20 hectare moet een levendige stadswijk worden, waar behalve een nieuwe, open campus voor VRT en RTBF, ook plaats is om te wonen, werken en winkelen. De nieuwbouw dient als katalysator van deze plannen.

Uitzendingen

Om deze plannen te realiseren is door het Team Vlaams Bouwmeester in 2014 een Open Oproep gelanceerd. Hiervoor dienden 64 architectenteams zich aan. De jury bracht het aantal kandidaten terug tot vijf en koos als winnaar het ontwerp van Robbrecht Daem. De ontwerpteams worden gevolgd in het programma Reyers 2020 op zondagavond. Op 10 januari was de eerste aflevering, hierin stonden de plannen van Christian Kerez centraal.  Terugkijken kan via: www.canvas.be/reyers-2020.

Op 17 januari wordt het Team Office Kersten Geers David Van Severen + KCAP uitgelicht. Op 24 januari is het de beurt aan OMA. In een later stadium komen Team Architecten devylder-vinck-tailleu + evr-Architecten en het winnende team van Robbrecht Daem + Dierendonckblancke architects aan de beurt.

In de uitzendingen die altijd om 21.40 beginnen is te zien hoe de architectenbureaus te werk gaan en wat hun aanpak bijzonder maakt. Waaruit putten ze inspiratie, zowel binnen als buiten de architectuur? En hoe verhouden vroegere, al dan niet gerealiseerde projecten zich tot hun voorstel voor het nieuwe gebouw van de VRT.

Reageer op dit artikel