nieuws

Render Ster van de Week – Szczecin Summer Theater, Polen

Architectuur

Laten we eerlijk zijn: elke architect houdt van mooie renderings. Los van alles wat kan en mag, tonen renderings ons hoe de wereld er idealiter uitziet. Meestal bevolkt met jonge blije mensen en designmeubels, bijna altijd badend in het zonlicht. Wat je er ook van vindt, renderen is een kunst. Elke vrijdag tonen we je de mooiste rendering van de week. Deze vrijdag het Szczecin Zomerpaviljoen/theater van Flanagan Lawrence.

Render Ster van de Week – Szczecin Summer Theater, Polen

Flanagan Lawrence, gevestigd in Londen, is uitgeroepen tot winnaar van een ontwerpwedstrijd voor de uitbreiding van het bestaande muziekpodium uit 1976. De uitbreiding moest een nieuw dak bevatten dat zowel het publiek en de optredende artiesten bedekt.

Render Ster van de Week - Polen Muziek theater door Flanagan Lawrence

Render Ster van de Week - Polen Muziek theater door Flanagan Lawrence

Het voorstel van het Engelse architectenbureau bestaat uit een dubbel gebogen dak waarin het ene deel, de onderkant, de artiesten bedekt en waarmee het natuurlijke akoestische geluid van de optredende orkesten niet verloren gaat.

Render Ster van de Week - Polen Muziek theater door Flanagan Lawrence

Dit is bereikt met een dak dat onafhankelijk van de bestaande boog is geplaatst, een ontwerp vanZbigniew Abrahamowicz. Het nieuwe dak wordt gevormd door een gebogen spant die als draagbalk dient voor de netstructuur van het ‘artiestendak’. De kabels hierin dragen op hun beurt de stoffen dakpanelen waarin zwevende akoestische reflectoren zijn verwerkt. Twee extra spanten dragen de belichting.

Render Ster van de Week - Polen Muziek theater door Flanagan Lawrence

Flanagan Lawrence zegt hierover ‘het dubbel gebogen dak volgt de natuurlijke helling in het landschap waarin het amfitheater ligt. Hiermee wordt het uitzicht over het park behouden en wordt het theater dramatisch opgetild waarmee het de vereiste hoogte voor prestaties krijgt’.

Muziekpaviljoen Szczecin, Polen

De achterkant van het podium is akoestisch omsloten door gekromde glazen schermen waarmee een schilderachtig uitzicht ontstaat naar het Rusalka Meer. Het voorstel van Flanagan bestaat eveneens uit een opwaardering van de 2500 zitplaatsen met extra faciliteiten, waaronder een box office, toiletten, een cafe en een gerenoveerde backstage.

Opdrachtgever: Gemeente Szczecin (Gmina Miasto Szczecin)
Architect: Flanagan Lawrence
Akoestisch adviseur: Arup
Bouwkundige ingenieurs: Expedition
Bouwkosten: 12 miljoen Poolse Zloty
Oppervlakte: 16659 mw
Oplevering: 2018

 

 

Reageer op dit artikel