nieuws

Bouwsom nieuwe opdrachten architecten blijft stijgen

Architectuur

De bouwsom van nieuwe opdrachten ontvangen door architecten blijft een stijgende lijn vertonen. De spectaculairste stijgingen deden zich al een jaar eerder voor, maar ook in 2015 nam het aantal opdrachten toe, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bouwsom nieuwe opdrachten architecten blijft stijgen

Hoewel het er in de eerste twee kwartalen van 2015 naar uit zag dat de bouwsom van nieuwe opdrachten ontvangen door architecten het niveau van peiljaar 2010 langzaam maar zeker zou gaan evenaren, zakte het aantal opdrachten na de zomer van 2015 weer in. De daling werd vooral duidelijk in de utiliteitsbouw waar zowel de waarde van de bouwsom voor nieuwbouw als die voor renovatie na het tweede kwartaal in elkaar zakte.

In de woningbouw zijn de cijfers stabieler. Daar stegen de bouwsommen in de eerste helft van 2015 tot de grootste hoogte sinds 2010, zowel in de nieuwbouw als in de renovatie, waarbij renovatieprojecten voor architecten zelfs meer geld opleverden dan in de topjaren van voor de crisis. Ook na de zomer bleven de renovatieklussen binnenstromen. De nieuwbouw laat echter andere cijfers zien. Daar daalde de waarde van de bouwsommen voor nieuwe opdrachten in het derde kwartaal met bijna een kwart ten opzichte van het tweede kwartaal.

Bron: CBS/Cobouw.nl

Reageer op dit artikel