nieuws

Zaha Hadid overleden

Architectuur

In de architectuurwereld is geschokt gereageerd op het plotselinge overlijden van Dame Zaha Hadid. De Brits-Iraakse architecte overleed aan een hartaanval in een ziekenhuis in Miami in Florida. Ze werd daar behandeld voor bronchitis.

Zaha Hadid overleden

Zaha Hadid werkte na haar afstuderen als architect enige tijd voor het bureau van Rem Koolhaas, voor ze in 1980 haar eigen architectenbureau begon.

Haar ontwerpen zijn in de zogeheten deconstructivistische stijl. Het deconstructivisme gaat ervan uit dat de maatschappij verwarrend en onzeker is, en dat komt terug in de ontwerpen van gebouwen.

 Hadid ontwerp OS Stadon Japan Niet iedereen was even gecharmeerd van de ontwerpen van Hadid. Zo moest zij het ontwerp van het Nationaal Stadon in Tokio aanpassen.

Hadid was door koningin Elizabeth in de adelstand verheven, waardoor ze zich Dame Zaha Hadid mocht noemen. Dit jaar ontving ze ook de Gold Medal van de Royal Institute of British Architects. Ze was in 2004 de eerste vrouw die de prestigieuze Pritzker-prize won, bekend als de Nobelprijs van de Architectuur.

Reageer op dit artikel