nieuws

Komt het hoogste gebouw ter wereld in Tokio?

Architectuur

Het is nog toekomstmuziek maar het plan voor het hoogste gebouw ter wereld ligt er alvast. De Sky Mile Tower in Tokio moet met 1,7 kilometer hoogte tweemaal zo hoog worden als de Burj Kalifa in Dubai die 828 meter hoog is.

De Sky Mile Tower in Tokio is ontworpen door Kohn Pedersen Fox. Deze wolkenkrabber moet straks 55.000 mensen kunnen onderbrengen. Qua constructie is het hier vooral een kwestie van goed stapelen, vertelt senior adviseur brandveiligheid Ronald Oldengarm van DGMR.

Sky Mile Tower Tokio moet hoogste gebouw ter wereld worden 

“Je moet deze wolkenkrabber zo licht mogelijk maken. Vooral de wind is een issue. Je moet de gevel zo ontwerpen dat die zo min mogelijk wind vangt. Dit kun je doen door de gevel aerodynamisch te maken. Daarnaast wil je zo veel mogelijk windbelasting opvangen in je constructie.”

Een gebouw van 1,7 kilometer hoogte en brandveiligheid zijn geen match ‘made in heaven’, weet Oldengarm. “Je wilt niet zo’n situatie als op oudejaarsdag bij het Address Downtown Hotel in Dubai. Hier sloeg de brand aan de buitenkant gemakkelijk over, daarnaast werkten de sprinklers niet. Voor de Sky Mile Tower moet je goed de brandcompartimenten plannen in combinatie met je sprinklers. Verder is het belangrijk om materialen als glas, metaal en steenwol te gebruiken. Een onbrandbare gevel is echt een must, dus je kunt geen kunststof gaan toepassen.”

Sky Mile Tower Tokio moet hoogste gebouw ter wereld worden 

Japan behoort tot de seismisch meest actieve gebieden ter wereld. Dus aardbevingsbestendig bouwen is een noodzaak. Oldengarm: “Er is maar een systeem denkbaar en dat is dat je gebruik maakt van passieve vering. Deze systemen hebben weinig onderhoud nodig. Een nadeel is wel dat ze zich niet kunnen aanpassen aan de heftigheid van een aardbeving. Je zult de juiste vering moeten vinden, maar daar ligt nog wel een uitdaging.”

Dan is er ook nog een niet eerder toegepast principe voor de watervoorziening. Er wordt geen water naar de hoogste verdiepingen gepompt. Uit de atmosfeer wordt straks water verzameld, gefilterd en opgeslagen. Diegenen die een appartementje willen aanschaffen, moeten nog even geduld hebben. De oplevering staat gepland voor 2045.

Bron: Cobouw.nl/Gerard Vos

 

 

Reageer op dit artikel