nieuws

Eschermuseum en hotel in Amerikaanse ambassade Den Haag

Architectuur

De Amerikaanse ambassade in het centrum van Den Haag wordt waarschijnlijk omgebouwd tot museum en hotel. Het is de bedoeling dat het Eschermuseum verhuist naar het gebouw aan het Lange Voorhout en dat in de resterende ruimte een hotel wordt gevestigd.

Eschermuseum en hotel in Amerikaanse ambassade Den Haag

Dat is het gunstigste plan, concludeerde de gemeente Den Haag deze week na onderzoek. De ambassade verhuist in 2017 naar een nieuwe locatie in Wassenaar (een ontwerp van Moore Ruble Yudell Architects & Planners in samenwerking met Atelier PRO). Dan komt het huidige gebouw vrij. De gemeente Den Haag is al de eigenaar van het pand.

Eschermuseum verhuist naar voormalige Amerikaanse ambassade Het huidige Eschermuseum

Het Eschermuseum zit nu in Paleis Lange Voorhout, honderd meter van de Amerikaanse ambassade. Het paleis was tot 1991 in bezit van de koninklijke familie. Na de verhuizing komt er mogelijk een ander museum in het gebouw, bijvoorbeeld over Delfts blauw. Den Haag wil van het gebied een museumkwartier maken om meer toeristen te lokken.

Pro_Nieuwe Amerikaanse ambassade Wassenaar De plannen voor de ‘nieuwe’ Amerikaanse Ambassade. Het ontwerp afkomstig van Moore Ruble Yudell Architects Planners in samenwerking met Atelier PRO. Impressie Atelier PRO

Amerikaanse Ambassade Wassenaar

De nieuwe locatie van de Amerikaanse Ambassade in Wassenaar is omgeven door kanalen en deels een in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerde tankgracht en deels omgelegde sloten om het waterpeil in de lager gelegen gebieden te handhaven.

Het plan bestaat uit een hoofdgebouw met daaromheen een aantal paviljoens. Hiertussen komt een stedelijke ruimte die alle gebouwen met elkaar verbindt. Het hoofdgebouw herbergt na oplevering de belangrijkste functies en de kantoren.

Amerikaanse Ambassade Wassenaar Atelier PRO Impressie Atelier PRO

Bij de oprijlaan komt de entree van het gebouwencomplex met de zone voor het publiek. Daar is een monumentale hoofdtrap gepland die de begane grond met de verdieping verbindt, een royale lobby en een café. Het gebouwenensemble wordt geheel in rood baksteen opgetrokken en het metselwerk krijgt diverse patronen waarmee de verschillen tussen de gebouwen wordt versterkt.

Bron: Omroep West/Atelier PRO

Reageer op dit artikel