nieuws

‘Snelle renovatie’ voor het Binnenhof

Architectuur

Het kabinet zet het plan voor het sluiten van het Binnenhof voor een grondige verbouwing door. In de Eerste en Tweede Kamer is veel verzet tegen tegelijkertijd op slot doen van de Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken.

‘Snelle renovatie’ voor het Binnenhof
2008-07-15 00:00:00 DEN HAAG – Prinjesdag met de Gouden Koets op het Binnenhof met de Ridderzaal in miniatuurstad Madurodam in Den Haag. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst houdt vast aan zijn voornemen, omdat de verbouwing dan korter duurt en goedkoper is.  In het kabinetsplan neemt de verbouwing 5,5 jaar in beslag in plaats van 13 jaar. Het kabinet kiest voor een “sobere” renovatie die maximaal 475  miljoen euro kost. Een gefaseerde renovatie, waarbij de Kamerleden en ambtenaren niet hoeven te verhuizen, wordt zeker 125 miljoen euro duurder.

“Alles afwegende is dit de beste oplossing”, zegt minister Blok. “Het is het goedkoopste, het veiligste en het geeft de minste overlast.”

Luchtbrug_Binnenhof_Verhuizing_Verbouwing
Impressie Luchtbrug via West Online.nl

Luchtbrug

Tijdens de renovatie wordt naar alle waarschijnlijkheid een luchtbrug gebouwd. Een woordvoerder van minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) bevestigt dat. ‘De bedoeling is dat het Binnenhof ook vanaf 2020, als de renovatie begint, een toeristische attractie blijft, en het kloppend hart van onze democratie’, aldus de woordvoerder.

De luchtbrug zal ervoor zorgen dat bezoekers over de gebouwen van het Binnenhof heen richting het Plein kunnen lopen en tegelijkertijd een blik kunnen werpen op de renovatie. ‘Dat is ook goed voor de horeca die op het Plein gevestigd is, zo blijf je bezoekers trekken’.

Informatiecentrum

Behalve de loopbrug is het ook de bedoeling dat er een informatiecentrum komt bij het Binnenhof. De gemeente Den Haag wil tijdens de renovatie de gebieden rond het Binnenhof opknappen. Wethouder Boudewijn Revis denkt aan nieuwe verlichting en herinrichting van het gebied. Het gaat dan met name om het Buitenhof en een deel van het Plein.

Verhuizing

Bij de verbouwing verhuizen de Eerste en Tweede Kamer naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en de andere bewoners naar het gebouw van de Hoge Raad. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog akkoord gaan met het plan. De Kamerleden voelen er weinig voor om voor vijf jaar het Binnenhof te verlaten.

Bron: NOS.nl/Omroep West

Reageer op dit artikel