nieuws

Schetsontwerp IJsfontein Dokkum bekend

Architectuur

In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 is het plan bedacht om voor alle elfstedentocht-steden een blijvende fontein te laten ontwerpen gemaakt door elf internationale kunstenaars. Het eerste ontwerp is bekend, voor Dokkum maakte de Nederlandse kunstenaar Birthe Leemeijer een fontein waarin Bonifatius, de Tocht en de klimaatverandering bij elkaar komen.

Schetsontwerp IJsfontein Dokkum bekend

Het ontwerp van Leemeijer is gebaseerd op de ijsbaarden van de deelnemers van de ‘Tocht der Tochten’. Die baarden leken te groeien en maakten samen met de witte ademwolken, de heroïsche inspanningen zichtbaar en voelbaar. Zo ontstond het idee om een fontein te maken die ijsbaarden vormt en nevelwolken uitademt. Deze variant moet zijn standplaats vinden op de Markt in Dokkum, een plek die grote historische waarde heeft voor de stad en waar de fontein een schitterende ontmoetingspunt vormt. 

 IJsfontein Dokkum 

Bonifatius

De fontein wordt op de Markt geflankeerd door 52 eiken. Deze verwijzen naar de 52 martelaren die samen met Bonifatius bij hun poging de Friezen te kerstenen bij Dokkum werden vermoord. Als antwoord van de Friezen op het omhakken van hun heilige eiken. De bomen vormen vlak bij de Grote Kerk een uitnodigende kloostertuin, met middenin de ijsfontein, als monument voor de Elfstedentochtgangers.

IJsfontein Dokkum
Impressie afkomstig van www.birtheleemeijer.nl

Klimaat

De vorming van het ijs verwijst naar de klimaatverandering en die zo van invloed is op de doorgang van de tocht. Leemeijer ontwikkelde daarvoor een goudkleurig plateau van zonnepanelen dat voor de Grote Kerk in het plaveisel ligt. De zonnepaneln zijngerangschikt volgens het principe van de Fibonacci spiraal. Deze structuur, zo ontdekte Fibonacci in de 12e eeuw, zorgt in de natuur bij de ordening en rangschikking van zaden, bladeren en celstructuren voor een optimale lichtopbrengst. Hier wekken de spiralende zonnepanelen de energie op voor de ijsfontein. Zo voedt de warmte de kou.

Mede door dit element ziet de fontein er elke dag anders uit. Afhankelijk van de warmte en energieopbrengst groeit en smelt het ijs, druipend de ijspegels en stomen de nevelwolken. De bomen veranderen vanzelfsprekend met de wisseling van seizoenen. 

Mening

Inwoners van Dokkum en van heel Friesland worden door Burgemeester Marga Waanders van de gemeente Dongeradeel op hun mening te geven over het ontwerp. Via www.dongeradeel.nl kan iedereen een reactie geven.

Reageer op dit artikel