nieuws

Rijnboutt transformeert noordelijk Citroëngebouw Amsterdam

Architectuur

De voormalige noordelijke Citroëngarage aan het Stadionplein in Amsterdam krijgt een nieuwe bestemming. Het monumentale gebouw gaat onderdak bieden aan kantoren, horeca en winkels. Eigenaar Bouwinvest heeft Rijnboutt geselecteerd als architect. De verbouwing begint in 2016, de oplevering is een jaar later.

Op het Stadionplein staan twee markante Citroëngebouwen, beide ontworpen door architect Jan Wils (1891-1972). Ze maken deel uit van het terrein rond het Olympisch Stadion, de bekendste schepping van deze Nederlandse architect.

Het eerste gebouw (1929-1931) deed dienst als showroom, magazijn, kantoor en garage. Dit Zuidgebouw krijgt vanaf 2016 een tweede leven naar ontwerp van BiermanHenket Architecten. Ten noorden van dit pand werd tussen 1959 en 1962 een tweede gebouw neergezet in een strakke, modernistische bouwstijl. Het Noordgebouw (ca.15.000 m2) nam de functie van garage over van het oude gebouw, dat vanaf dat moment werd ingericht als kantoor en verkoopruimte.

Katalysator van een gebiedsontwikkeling

Eigenaar Bouwinvest heeft Rijnboutt begin 2015 geselecteerd als ontwerper voor een nieuwe bestemming van dit Noordgebouw. De verbouwing wordt de katalysator van een gebiedsontwikkeling, zegt architect Frederik Vermeesch. Vandaar ook dat de gedachten voor het Noordgebouw uitgaan naar vele functies in plaats van één: kantoren, winkels en horeca. De visie van Rijnboutt  sluit daarmee aan op wat eigenaar Bouwinvest met beide gebouwen wil.

Citroengebouw_logo_Open Monumentendag 

Open Monumentendag 2015

Het noordelijke Citroëngebouw is opgenomen in het programma (én het beeldmerk) van de Open Monumentendag Amsterdam 2015. Op 12 en 13 september zijn de begane grond, de tweede etage en het dak van het gebouw open voor het publiek. Het gebouw is nu voorlopig beschikbaar voor verschillende doeleinden, zoals een kunsthal, restaurant Citroen, culturele activiteiten en pop-initiatieven.)

Reageer op dit artikel