nieuws

‘Ontvangsthal voor autoverkeer’

Architectuur

Versseput Architecten maakten voor het Utrechtse bedrijventerrein Papendorp een parkeergarage die dankzij het kleurgebruik en een nieuw verlichtingsplan een standaardgarage overtreft. Zelf spreken zij dan ook van een ‘ontvangsthal voor autoverkeer’. Het Utrechtse architectenbureau was in een eerder stadium al betrokken bij aanpassingen aan het kantoorinterieur en de entreehal van hetzelfde gebouw.

‘Ontvangsthal voor autoverkeer’

Automobilisten die de parkeergarage (3025 m2) onder het kantoor van de VvAA (de ledenorganisatie voor mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg en de SBOH) aan de Orteliuslaan 750 inrijden, worden verrast door de uitbundige verlichting, knalblauwe en feloranje vlakken in het interieur en een opvallend zwart-wit zebrapad dat door de hele ruimte loopt. De kleuren verwijzen naar de huisstijl van de opdrachtgevers.

Garage Utrecht door Versseput 

De gekleurde vlakken in het ontwerp van Versseput verwijzen ’t Hart’ van het gebouw. De schijnbaar abstracte vlekken zijn in werkelijkheid een ingekleurde weergave van een hart, dat eerst driedimensionaal werd getekend en daarna op vloeren, wanden, kolommen en het plafond van de garage werd geprojecteerd. Het zebrapad geeft voetgangers een duidelijke eigen plek en leidt hen als vanzelf naar de entree van de kantoren. De strakke zwart-witte banen vormen een mooi contrast met de uitbundige kleuren en vormen van het gestileerde hart.

Garage Utrecht door Versseput 

Voor de verlichting en het begeleiden van de verkeersroute is gebruik gemaakt van lichtlijnen met led. Voor de bewegwijzering van dit project zijn nieuwe borden, teksten, reflecterende folies en pictogrammen geselecteerd en ontworpen. Daarvoor is advies ingewonnen bij Bureau Mijksenaar.

Garage Utrecht door Versseput

De opdrachtgevers zijn door de upgrade van de bezoekersgarage op het idee gebracht om de ruimte in de nabije toekomst te gebruiken voor tijdelijke bijeenkomsten, zoals een vakbeurs, een verrassende meerwaarde.

Projectgegevens

Architect: Versseput Architecten
Projectteam: Peter Versseput, Inge Schultz, Lotte Rijpstra
Adviseurs: Bewegwijzering: Mijksenaar, Amsterdam
Ontwerp pictogrammen: Novad, Amerongen
Aannemers: Bouwkundig: Versteeg Utrecht, Utrecht
Elektra: E.T.I.B. van Barneveld, Maarssen
Coating: Kooijmansgroep, Utrecht
Fotografie Corné Bastiaansen, Hilversum  

Reageer op dit artikel