nieuws

Design van de Week: Alzheimer-vriendelijk servies

Architectuur

Ontwerper Sha Yao zag hoe haar oma, die aan Alzheimer lijdt, stuntelde met het eten en drinken vanwege haar trillende handen. Ineens was eten de lastigste zaak van de wereld. Yao wilde daar verandering in brengen en ging op onderzoek uit in het verzorgingstehuis van haar oma om een servies te ontwerpen. Het resultaat is Eatwell.

Design van de Week: Alzheimer-vriendelijk servies

Om grondig en gedegen onderzoek te doen voor haar ontwerp, meldde Sha Yao zich aan als vrijwilliger in een verzorgingscentrum. Ze zag hoe dagelijkse activiteiten, de meest eenvoudige dingen, het meest frustrerend waren voor Alzheimer-patiënten. Eten was daar een van.

Zo kregen haar oma en haar medebewoners minder eten binnen dan ze zouden moeten, er werd veel geknoeid en omgegooid. Niet alleen voor de patiënten, ook voor (mantel)zorgers is dit een probleem. Shao koos ervoor een servies te ontwerpen dat eten gemakkelijker zou maken.

Ze koos voor primaire, contrasterende kleuren omdat uit onderzoek bleek dat dementerenden 84% meer vocht en 24% meer eten binnenkregen als zij dat beter kunnen onderscheiden op een kleurrijke achtergrond. De borden en kommen hebben een schuine voet, zodat al het eten naar een kant zakt en gemakkelijker op te scheppen is. Ook de lepels zijn daarop ontworpen: ze hebben één rechte kant. De bekers zijn voorzien van een rubberen voet, voor meer stabiliteit. Een van de bekers heeft een groter oor, waardoor ‘ie steviger staat. Bovendien kunnen verzorgers de servet of slab van de patiënt aan het dienblad bevestigen, waardoor toch geknoeid voedsel niet op de kleding terechtkomt. 

Shao won met haar ontwerp de Stanford Design Challenge 2014 en is nu bezig met het in productie brengen ervan. Je kunt haar steunen op Indiegogo

 

 

Reageer op dit artikel