nieuws

‘Betekenis Bosco Verticale gaat verder dan die bomen’

Architectuur

Volgens de architect gebruikt Il Bosco Verticale zo’n 20 procent minder energie dan vergelijkbare luxe woontorens. Cobouw onderzocht de definitieve conclusies van de energieprestatie van het extreem groene gebouw in Milaan met installatie-adviseur Deerns.

‘Betekenis Bosco Verticale gaat verder dan die bomen’

Het woongebouw in Milaan, beplant met duizend bomen, is inmiddels bijna een jaar bewoond. Het kreeg al snel de Best Tall Buildings Award toegekend. Daarna volgden andere internationale bouw- en architectuurprijzen.

Het idee van architectenbureau Boeri Studio was om de stad niet alleen te verrijken met een paar honderd woningen, maar tegelijkertijd ruim een hectare bos toe te voegen. Dat bevindt zich op de balkons van de 110 meter en 76 meter hoge torens. Het verticale bos moet bijdragen aan de lokale ecologie maar vooral het stadsklimaat verbeteren. Op warme zomerdagen heeft Milaan veel last van fijnstof, smog en warmte-accumulatie. De bomen en struiken op de balkons moeten bovendien een positief effect hebben op het klimaat in de woningen omdat ze fungeren als een soort natuurlijke zonwering.

Toch is bij de dimensionering van de installaties volgens Giuseppe Dibari van Deerns geen rekening gehouden met de bomen en struiken. Daarvoor was het concept te extreem en te experimenteel.

Dibari is directeur duurzaamheid bij het Milanese kantoor van het adviesbureau op het gebied van installatietechniek en bouwfysica. In die hoedanigheid is hij al lang betrokken bij Porte Nuova, de herontwikkeling van een oud industriegebied tegen het centrum van Milaan tot een gebied met kantoren, winkels, woningen, horeca en een bioscoop. Bosco Verticale is één van de plannen daarbinnen.

Lees meer over dit project op Cobouw. Giuseppe Dibari spreekt op ons evenement Ecobouw op 23 september in Haarlem. Meld je hier aan voor gratis entree.

Reageer op dit artikel