nieuws

Adriaan Geuze volgende Zomergast

Architectuur

Adriaan Geuze (West 8) is de volgende Zomergast. Aanstaande zondag staat de beroemde tv-avond in het teken van het Nederlandse landschap.

Adriaan Geuze volgende Zomergast

The fine art of landmaking, de schoonheid van engineering, de verrommeling, en de ‘gesel van de redelijkheid’. Al deze onderwerpen zullen op Geuziaanse wijze aan bod komen. De consensusdwang die altijd wel tot een plan leidt, maar zelden tot het beste of het mooiste plan. En de randen van de steden die zijn verdwenen onder de lawine van Vinex-wijken en bedrijfsterreinen.

“Visie en centrale planning ontbreken, elke gemeente jaagt zijn eigen ruimtelijke wensdromen na. Grote projecten zoals de Deltawerken zijn er niet meer. Waar zijn de ingenieurs gebleven?”

Met fragmenten over de Nederlandse polders, de grote droogte en de immense stofstormen in de Verenigde Staten, de verbeelding van het landschap door kunstenaars en met een lofzang op ‘zijn Spanje’ neemt Geuze de kijker mee in zijn gedachtewereld.

Zijn keuzefilm is Jamón Jamón (1992) van Bigas Luna over de verleidelijke, zwangere Silvia (Penelope Cruz) die niet mag trouwen met haar geliefde Jose Luis van diens bazige moeder, omdat ze niet uit de juiste kringen komt.

  • Zomergasten: zondag 16 augustus, 20.15 uur op NPO 2
  • Film: rond 23.15 u op NPO 2

 

Reageer op dit artikel