nieuws

Een paviljoen als de stad

Architectuur

In de Schlossgarten van Karlsruhe staat dezer dagen een bijzondere sculptuur. Het is het paviljoen voor de feestelijkheden rond het 300 jarig bestaan van de stad. J. Mayer H. architecten ontwierp het bouwwerk met het stadsgrid als uitgangspunt. Het houten paviljoen is in feite de geëxtrapoleerde plattegrond.

Een paviljoen als de stad

 

Het paviljoen omvat een podium met een groot auditorium, een meeting point en een café. In de loop van de zomer worden er concerten, toneelvoorstellingen en lezingen gehouden. In september wordt het demontabele, geprefabriceerde paviljoen afgebroken, waarna houtleverancier en hoofdaannemer Rubner de 338 kubieke meter gelamineerd hout zal verwerken in nieuwe gebouwen.

 

Het verlopende patroon van de houten staanders refereert aan het strikt geometrische stratenplan van de barokke stad. Karlsruhe werd gepland met het kasteel als centraal punt waarvandaan de straten uitwaaieren.

 

Dit waaieren heeft zo zijn effect op de houtconstructie. Elke staander staat namelijk onder een andere hoek. En dat maakt dat de verbindingen verlopen. Rubner heeft liefst 2000 verschillende knopen moeten uitwerken om het 52 bij 27 bij 16 meter grote paviljoen in elkaar te kunnen zetten. De 98 staanders en het raster van 72 liggers zijn met boten en moeren met elkaar verbonden.Trekstangen ondersteunen de constructie.

 

De constructie is zeer complex. Elke verbinding moest apart worden berekend op basis van de geometrie en de interne krachten. Het horizontale raster bestaat uit halfhoutverbindingen versterkt met bouten. De staanders zijn vlak tegen de liggers gebout. Trekstangen in verschillende richtingen verdelen de parallellogramvormige houtkaders onder in driehoeken en verlenen de constructie zo zijn stijfheid. 

Reageer op dit artikel