nieuws

Video van de Week – Opbouw van een strandpaviljoen

Architectuur

Charlotte Bogaert maakte een film over de opbouw van strandpaviljoen San Blas in Bloemendaal aan Zee, naar een ontwerp van Hjalmar Fredriksson.

Video van de Week – Opbouw van een strandpaviljoen

De zuidgevel van het paviljoen van Hjalmar Fredriksson bestaat uit een organisch gevormde pui die de mogelijkheid biedt bij elke windrichting te kiezen voor een passende en op die dag makkelijk te openen toegang.

SAN BLAS from Jaap van Hoewijk on Vimeo.

Bij de bouw is gekozen voor vooral duurzame materialen. Naast niet behandelde spanten en houtwerk is gebruik gemaakt van grote glasoppervlakken die positief bijdragen aan het binnenklimaat. Door het wegrollen van de gevel aan zeezijde, kan het paviljoen ook echt deel worden van haar omgeving. Het dak van aluminium felsen is geïntegreerd met een laminaat van zonnecellen die ook in de winter bijdragen aan een zelfvoorzienend energiehuishouden.

Uitgangspunt bij het ontwerp is het zo min mogelijk gebruik maken van lakken en beitsen. Ook is het paviljoen voorzien van waterloze toiletten. Het resultaat is een gebouw dat zich voegt naar zijn omgeving, dat past op het strand en dat laat zien dat duurzame en natuurlijke materialen ook in het agressieve milieu van strand en zee zeer goed kunnen functioneren.

Expositie ‘Naar Zee: het DNA van 4 badplaatsen

De film is onderdeel van de expositie ‘Naar zee: het DNA van 4 badplaatsen‘ tot 27 september in het ABC Architectuurcentrum in Haarlem. Op de expositie staan vier badplaatsen in de regio Kennemerland/IJmond centraal. Het gaat om Zandvoort, Bloemendaal, IJmuiden en Wijk aan Zee. Deze plaatsen hebben ieder een heel eigen geschiedenis, identiteit en ruimtelijke verschijningsvorm maar hebben tegelijkertijd wel twee onmiskenbaar karakteristieke gezamenlijk dragers: de zee en het strand. De expositie NAAR ZEE een kennismaking met verleden, heden en toekomst van deze badplaatsen en toont hun achterland, voorzieningen, natuur, bezoekers en bewoners.

 

Reageer op dit artikel