nieuws

Galerijflat groeit steeds groener

Architectuur

Een galerijflat die langzaam ‘vergroent’, een beetje zoals een klimop een muur begroeit. Dat is het idee achter Growing Green: een duurzaam renovatieconcept voor galerijflats, dat woning voor woning kan worden geïmplementeerd.

Galerijflat groeit steeds groener

Alle corporaties denken na over verduurzaming, liefst in een dag en naar energienota-nul. En langzamerhand komen er steeds meer concepten waarbij de bewoner minimaal wordt belast met de renovatie van zijn woning. De meeste concepten gaan echter wel uit van een grootschalige benadering. De hele straat, flat of wijk, is meestal het uitgangspunt.

Het nieuwe concept Growing Green is geschikt om stapsgewijs te implementeren. Elke keer een appartement. Door woningen te renoveren bij wisseling van de bewoner, gaat de overlast naar bijna nul.

Meest opvallend aan het concept is de inzet van een plantenbak als kloppend energetisch hart van het appartement: de vlasvezelversterkte, biocomposiet bak bevat naast planten de warmtepomp. De eerste modelwoning van Growing Green is nu te bezichtigen aan de Meermanstraat 36 in Delft. De woning is voorzien van nieuwe, houten kozijnen met driedubbel glas en prefab gevels. Het energielabel ging van G naar A.

Growing Green richt zich naast de energetische verbeteringen ook op een goed binnenklimaat. Vanuit het hart van de woning is een nieuwe, losgekoppelde hoofdinfrastructuur in een centrale plafondzone aangebracht om alle ruimtes van frisse lucht, verwarming en elektriciteit te voorzien. Bijkomend voordeel van deze toepassing is dat – als een bewoner dat wil – de mogelijkheid bestaat om de woning naar eigen smaak en inzicht in te delen.

Growing Green is ontwikkelt door marktpartijen in nauwe samenwerking met de TU Delft, TNO en Woonbron. De modelwoning is tot medio augustus te bezichtigen. Daarna wordt de woning in verhuurde staat gemonitord.

 

Reageer op dit artikel