nieuws

Transformatieplein – Vuurtorenweg projectbezoek

Architectuur

“Zitten we hier nou in de zeewering?” “Daar zijn de meningen over verdeeld. Sommigen oordelen ook dat die achter de haven langs loopt.” “Nu is dit geen zeewering, maar ze onderzoeken wel de mogelijkheid om deze dijk door te trekken, zodat het hele gebied hierachter vrijkomt.”

Transformatieplein – Vuurtorenweg projectbezoek

 

Dit gesprek vindt plaats in een kelder van het voormalige gebouw van Rijkswaterstaat Dienst Vaarwegbeheer, aan de Vuurtorenweg in Scheveningen. De kelder ligt inderdaad in de dijk, pal aan de boulevard, het strand en de zee. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het pand aangemeld voor Transformatieplein en Architectenforum, Studio Hartzema en OeverZaaijer Architectuur en Stedebouw schreven zich in voor een pitch. Het gesprek wordt (in volgorde van ‘opkomst’) gevoerd door Erik Knippers (Architectenforum), Henk Hartzema en Marlies Zwols (OeverZaaijer).

 Transformatieplein 2015 Vuurtorenweg Projectbezoek
Het is meteen duidelijk dat alle partijen de pitch zeer serieus nemen. “Ik heb wel ideeën over een toekomst voor dit gebouw, maar die houd ik nog even geheim”, zegt Knippers voorzichtig. Hij is alleen naar de pitch gekomen. Hartzema heeft twee man van zijn bureau meegenomen en de bevriende projectontwikkelaar Harm Boelens (van Boelens de Gruyter). Zwols kwam met collega Cees den Ouden en Ton Deekens van ingenieursbureau Witteveen + Bos. Er wordt weinig gepraat en des te meer gemeten en gefotografeerd.

“Het is een moeilijk gebouw om in je vingers te krijgen”, vindt Anne Zekveld (Studio Hartzema). “Ik heb al zitten schetsen, maar ik kom er nog niet uit.”

Het gebouw heeft dan ook een merkwaardige plattegrond. Het zuidelijke deel is een eenvoudig vierkant kantoorgebouw met een betonnen kern, maar naar het oudere, noordelijke deel toe zitten rare verspringingen in hoogte en diepte. Niemand weet hoe het pand zo is gegroeid, welk deel eerst is gebouwd, wat later, en met welk idee. Maar dat die warrige stukjes het ontwerpen bemoeilijken, staat als een paal boven water.

Dat de locatie top is ook. “Mooi hè”, zegt Hartzema, wanneer we op het dakterras staan. “Ja”, stemt Boelens in. Even later: “Het is trouwens ook wel verkoopweer.” Eerder haalde het gezelschap al verlicht adem bij het betreden van het zuidwestelijke kantoor op de eerste verdieping. “Daar gebeurt het dus. Toeristentreintje, er komt een schip binnen. Ik zie zelfs een pony.”

De locatie met zicht op strand en zee vormt de sterkste troef van het gebouw, op afstand gevolgd door een aantal karakteristieken als de lier om zware ladingen mee naar binnen te takelen, de glazen overdekte loopbrug en de dakterrassen. Problematisch zijn de bereikbaarheid, het parkeren en het warrige deel van de gekke plattegrond. En dan is er nog de gevelbekleding van grindtegels, de getinte ramen uit de jaren zeventig in matig onderhouden houten kozijnen, en het volledig betimmerde interieur, dat het zicht op de constructie ontneemt en daarmee de beoordeling van het project bemoeilijkt.

Maar ja, een gebouw naast een vuurtoren in een klein wijkje met oude vissershuisjes, compleet met buurtbewoners die op de stoep zitten, is natuurlijk zeer aantrekkelijk. “Het valt me niks tegen hoe het erbij staat”, merkt Hartzema op, “gezien de omstandigheden hier.” “Als het stormt, vliegt er af en toe een kite tegen je raam”, weet een van de huidige, tijdelijke gebruikers van het gebouw ons te vertellen. “Het enige nadeel is dat je niets hoort als je binnen zit.” Bas de Wit van beheerder FMT: “Het is in elk geval schoon. Het wordt hier dagelijks gezandstraald.”

 

Pennen neer

Na het projectbezoek werd bekend dat Oever Zaaijer en Studio Hartzema de pennen hebben neergelegd. Het Rijksvastgoedbedrijf gaat het project namelijk op Biedboek zetten, zodra de gemeente Den Haag de Nota van Uitgangspunten heeft goedgekeurd. Dat is naar verwachting binnen een paar weken, kort na de deadline van de pitch. “Zonder randvoorwaarden qua bouwvolume, hoogte, etcetera, heeft ontwerpen logischerwijs geen zin”, aldus één van de architecten. 

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel