nieuws

Transformatieplein 2015 – Een niet geheel karakterloos pand

Architectuur

Een U-vormig betonnen complex in Haarlem met felgekleurde kozijnen, energielabel G en hoogstwaarschijnlijk wat asbest hier en daar. Zie daar maar eens wat moois van te maken.

Transformatieplein 2015 – Een niet geheel karakterloos pand

 

 

Door: Martjan Kuit

Dit pand aan de Surinameweg in Haarlem Schalkwijk is waarschijnlijk de grootste uitdaging van het Transformatieplein dit jaar. Het is een kantoor zoals er zovele leeg staan. Niet héél aantrekkelijk, niet geweldig goed bereikbaar en vooral verouderd. Mocht u nog twijfelen: dit is geen monument.

Het pand werd in 1981 opgetrokken uit prefab beton en een stalen skelet. Ook is er wat metselwerk gesignaleerd. Wie het pand koopt, krijgt er bovendien een muurschildering en sculpturen bij. Medio 2016 komt de kolos beschikbaar voor transformatie. Mocht dat niets opleveren, dan staat vanaf dat moment 12.730 vierkante meter (netto 10.800) vloeroppervlakte leeg.

De betonnen bunker – een ontwerp van Oyevaar, Stolle en Van Gool – heeft volgens zijn huidige eigenaar een ‘zeer gesloten karakter’. Dat heeft alles te maken met de gebruiker: De FIOD. Het even verderop gelegen belastinggebouw, van dezelfde architecten, is een stuk opener.

Daadwerkelijke bieding

Wat moet het worden? ‘De eigenaar wenst dat de pitch het karakter en de inhoud heeft van een daadwerkelijke bieding’. Het Rijksvastgoedbedrijf zoekt naar de ‘kwalitatief en financieel meeste waardecreërende optie’. Er is dus veel mogelijk.

Wie het bestemmingsplan erbij pakt ziet dat er ruimte is voor creativiteit. Een kantoor mag, een bibliotheek of uitvaartcentrum ook. Zelfs een restaurant of café is een optie. Wonen behoort nog niet tot de mogelijkheden, maar het bestemmingsplan is niet onherroepelijk.

Karakter

De creatieveling die voor dit pand een goed idee bedenkt mag zich met recht transformatiekampioen noemen. Van een kerk, gevangenis, postkantoor, fabriek of school iets moois maken, is nog wel te doen. Zo’n pand heeft doorgaans al karakter. Maar dit?

Geheel karakterloos is het pand echter niet. Misschien was het wel hier in dit kantoor dat de opsporingsambtenaren van de FIOD de vastgoedfraude ontrafelden. Wellicht werd hier het laatste puzzelstukje in het onderzoek naar omkoping, witwassen en belastingfraude bij woningcorporatie Vestia gevonden. Wie wil er niet in zo’n pand verblijven?

Indoor stadspark

Tja, wat maak je van zo’n betonnen bunker? Misschien moet het gewoon weer een kantoor worden, maar dan hip. Of een school? Museum? Een hotel? Evenementencentrum? Een indoor stadspark? Een evenementencentrum met kartbaan? Of toch weer gewoon een ‘broedplaats’ voor starters en zzp’ers? De toekomst zal het uitwijzen.

Transformatieplein 2015

Geïntrigeerd door transformaties? Van 2 t/m 4 juni houden houden Cobouw, Vastgoedmarkt en de Architect op vakbeurs Provada het Transformatieplein. Dit event biedt een scala aan activiteiten rond kansrijk leegstaand vastgoed. Architecten kunnen bijvoorbeeld transformatievoorstellen pitchen voor dit project en 7 andere projecten. Deze lichten zij op de beurs toe. De komende weken presenteren we op deze plek alle 8 deelnemende projecten. De deadline voor de pitch is 18 mei. De complete lijst is te vinden op www.transformatieplein.nl/objecten/2015.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel